Tornaveu
La llibertat religiosa i la interculturalitat a Barcelona, a revisió

Del dimarts 28 de febrer al dijous 2 de març tindran lloc, a diferents espais de la ciutat, les jornades La llibertat religiosa en el marc de la interculturalitat, organitzades per l’OAR amb la col·laboració del Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC). Aquestes jornades conviden les comunitats i les entitats religioses, i també les persones de l’àmbit acadèmic i de l’Administració pública, a fer balanç de les accions dutes a terme els darrers anys per al compliment d’aquest dret en el marc de la Barcelona intercultural. Les jornades constaran d’una conferència inaugural, taules de treball, visites guiades i diferents tallers, en els quals col·laboren, també, Cementiris de Barcelona, la Catedral de Barcelona i la parròquia de Sant Jordi (Patriarcat de Romania).

Pla d’Interculturalitat a Barcelona

El pluralisme religiós s’ha integrat com a part de les polítiques d’interculturalitat gràcies al nou Pla Barcelona interculturalitat (2021-2030), que, més enllà del compromís per avançar cap a una igualtat real i efectiva de drets, implica també el reconeixement i el respecte de la diversitat cultural i la pluralitat religiosa com un aspecte estructural de la societat que cal tenir present i valorar, i l’objectiu de facilitar la interacció positiva, la generació de vincles, la participació i el diàleg intercultural en condicions d’igualtat.

Les jornades estan destinades a posar el focus sobre aquest nou marc de la interculturalitat en l’aplicació efectiva del dret a la llibertat religiosa a la ciutat de Barcelona. Permetran fer un balanç de les accions que s’han dut a terme els darrers anys per avançar en el compliment efectiu d’aquest dret i recollir alhora demandes i propostes de diverses comunitats i entitats de la ciutat. Cal prendre consciència que la religiositat i l’espiritualitat són presents en el dia a dia de la ciutadania barcelonina en molts àmbits de la societat: l’educació, el món laboral, l’ocupació de l’espai públic, etc. I, a més, la pandèmia ha fet aparèixer nous escenaris de trobada, de treball i d’adaptació pel que fa a les comunitats i entitats religioses en general i de Barcelona en concret, com per exemple les comunitats digitals.

En el marc de les jornades també es podrà fer una visita al Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) per verure la seva col·lecció: “Viatges sagrats. La humanitat i les religions”. Altres entitats que col·laboren en aquestes jornades són Cementiris de Barcelona, la Catedral de Barcelona i la parròquia ortodoxa romanesa Sant Jordi.

Tot el programa de les jornades s’ha concebut amb activitats en diferents formats que combinaran espais de reflexió amb activitats més participatives i vivencials. Podeu fer la inscripció aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa