Em dic Cobla i soc la formació instrumental autòctona del meu país, Catalunya. La meva riquesa tímbrica és única i em permet desenvolupar una activitat interpretativa excepcional, àmplia i versàtil. D’una banda, disposo d’una literatura musical pròpia molt extensa i propera al vessant més culta, clàssica i simfònica de la música. Gràcies a aquesta literatura, he estat programada en les sales de concert més importants del país.

D’altra banda, també posseeixo un ampli repertori de caràcter tradicional, el qual ha fet possible que sigui present a la majoria de places dels pobles i municipis catalans. També, i durant anys, aquest tipus de repertori m’ha dut als escenaris dels principals festivals de música tradicional i popular més propers i destacats.

Malgrat la meva versatilitat interpretativa i tota la història que m’acompanya, actualment estic desapareixent d’una manera ràpida i fulminant de la programació dels festivals de música tradicional del país i també de les seves sales de concert. Sembla que per a uns ja no soc prou culta per a ser programada en els seus espais, i pels altres, les meves arrels ja no són prou singulars per continuar visitant els seus festivals.

Així doncs, la versatilitat que em caracteritza, i també la desconeixença significativa de molts dels responsables polítics i culturals del meu país vers les meves capacitats són les fan que ja no em pugueu trobar en els festivals o les sales de concert dels vostres pobles i ciutats. La meva doble condició m’obliga a plantejar-me, de forma urgent, la mateixa pregunta que Don Shirley es formula en la pel·lícula Green Book (2018) i que m’ha de permetre recuperar l’espai escènic que he perdut i que encara perdo de forma vertiginosa… I doncs, què soc?

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Agnès Miralbell a gener 17, 2023 | 13:24
    Agnès Miralbell gener 17, 2023 | 13:24
    Fantàsticament explicat. Quin desori. Quin desastre. Quanta ignorància entre responsables polítics i nous programadors.Això ho porta la globalització. Tothom consumeix el mateix sinó no estàs en la ona, o no consumeix res, que encara és més trist. Educadors. Què fem!! Què hem fet malament?
  2. Icona del comentari de: Agnès Miralbell Izard a gener 17, 2023 | 13:24
    Agnès Miralbell Izard gener 17, 2023 | 13:24
    Fantàsticament explicat. Quin desori. Quin desastre. Quanta ignorància entre responsables polítics i nous programadors.Això ho porta la globalització. Tothom consumeix el mateix sinó no estàs en la ona, o no consumeix res, que encara és més trist. Educadors. Què fem!! Què hem fet malament?
  3. Icona del comentari de: Santi Arisa a gener 17, 2023 | 16:55
    Santi Arisa gener 17, 2023 | 16:55
    Xavier soc Santi Arisa (Sardanova) Benvingut al Club!!!
    • Icona del comentari de: Anònim a gener 22, 2023 | 18:33
      Anònim gener 22, 2023 | 18:33
      Santi, et conec! Tinc i encara escolto sovint els diferents discsde sardanova. De fet, tinc una sardana per a cobla i batucada que es diu "Batuc de roure!". Crec que en la teva proposta!
  4. Icona del comentari de: jsc a gener 17, 2023 | 17:57
    jsc gener 17, 2023 | 17:57
    la cultura neix del poble pero s'ha de mantenir i qui és responsable de torn a vegades és un ingnorant i altres és un repressor
  5. Icona del comentari de: Núria a gener 19, 2023 | 17:57
    Núria gener 19, 2023 | 17:57
    i encara t'has deixat alguns festivals que ens consideren massa tradicionals o massa poc moderns!!! Vaja que, com tu dius, la cobla no encaixa enlloc, tot i la seva valua. És molt trist!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa