Tornaveu
Falset explorarà les relacions de la jota amb altres gèneres i cultures

Del 14 al 15 d’abril, Falset tornarà a ser capital de la jota, amb taules rodones, ponències, presentacions, audiovisuals, tallers i espectacles per debatre, celebrar i aprofundir sobre aquest gènere. El Congrés, que arriba a la 3a edició, enguany vol explorar les relacions de la jota amb altres gèneres i amb altres folklores d’arreu del món. La cita oferirà també la primera 1a Mostra Gastronòmica de la Jota a Catalunya, amb tast de vins i dolços.

El Congrés s’inaugurarà oficialment el dissabte al matí, amb la presència d’Adelaida Moyà, la directora general de Cultura Popular, i Carles Brull, alcalde de Falset, però el divendres a la tarda ja s’avançaran les primeres activitats. Entre elles, la conferència sobre la candidatura de la jota com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, a càrrec de Julio César Valle, coordinador de la candidatura. També, la presentació del llibre d’actes de l’edició anterior i una festa participativa amb les cantadores Imma Ripollès i Laura Satué, i els grups La Clavellinera, la Cobla Mínima i Es Gall de sa Pastera.

El programa acadèmic enguany s’ha estructurat en tres àmbits, repartits entre el matí i la tarda de dissabte. El primer girarà al voltant de les relacions de la jota amb altres gèneres contigus, des de la seguidilla i el fandango fins a les cançons de batre o cançons de sega. El segon eix explorarà la jota en els diferents continents, a fi d’establir paral·lelismes sobre l’evolució d’aquests gèneres en els nous contextos musicals i socials al llarg del nostre territori. El tercer bloc, dissabte a la tarda, donarà a conèixer diverses recerques, projectes i experiències recents on la jota és la protagonista.

La cita reunirà una vintena d’especialistes, músics, etnomusicòlegs, estudiosos de la cultura popular i el patrimoni. Entre ells, el folklorista JoanAntoni Cerdà, el musicòleg i estudiós de la cultura Josep Vicent Frenchina, el musicòleg Jordi Reig, la coreògrafa i investigadora Lídia de Mena, les glosadores Gemma Balagué (‘la Fardatxa’) i Imma Ripollès, i Pau Benavent, qui exercirà de coordinador.

La jornada acabarà al vespre, amb la presentació de les conclusions (i la seva versió cantada), i a continuació, amb l’espectacle Terraclot, del coreògraf Roberto Olivan, al Teatre L’Artesana.

El diumenge 16 al matí tindrà lloc la Taula de presentacions, dedicada a donar a conèixer publicacions, publicacions, audiovisuals i projectes. I a les 12.30h es farà la cloenda festiva, a càrrec del Ball de Valencians de Falset, la Colla Gegantera i els Grallers de Falset, la Somera, la Mulassa, la Txaranga, la batucada Bat7 i la Banda Vila de Falset, a la plaça de la Quartera.

La inscripció al congrés és gratuïta i està oberta a qualsevol persona, entitat o col·lectiu interessats, i es pot fer a través d’aquest enllaç. També es podrà seguir en directe pel canal de Youtube de l’Institut Ramon Muntaner.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa