Tornaveu
Changue (CUP) demana retirar els gegants que “banalitzen el colonialisme”

La candidata de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona, Basha Changue, aposta per retirar de les celebracions populars “els gegants, la Fira d’Indians de Begur i qualsevol dels elements que banalitzen el colonialisme i l’esclavatge”. Així ho ha expressat en un article a ElCrític.cat, amb motiu del documental Negrers. La Catalunya esclavista emet per TV3 fa uns dies, i en el que es repassa el passat esclavista català.

En aquest sentit, a través de la xarxa social Twitter, Changue s’ha referit a dos exemples concrets: els gegants “negritos” de Santa Tecla, a Tarragona, que considera que “són enaltiment del colonialisme i cosificació de les persones negres”, i els “cubanitos” de Sitges, que són directament colons indians”. L’alcaldable dels anticapitalistes a la capital catalana matisa, però, que no és el cas de tots els gegants negres i que n’hi ha d’altres que no tenen aquesta connotació.

El president l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, Miquel Àngel Audí, en declaracions al Tornaveu, ha afirmat que “els gegants i gegantes són cultura popular, són festa al carrer, i en cap moment banalitzem res, al contrari, li donem un valor afegit als gegants i fem que la ciutadania gaudeixi de la festa”. Recorda que hi ha una gran varietat de figures, “nobles, però també pagesos, gent del carrer i també gegants inclusius” que formen part de la tradició i de la diversitat de la cultura popular. I en una piulada a les xarxes ha demanat “respecte a totes aquelles persones que estem lluitant per la cultura popular”.

Les declaracions de Basha Changue també ha rebut respostes d’altres entitats geganteres, com la Colla Gegantera de Lloret de Mar, que li han recordat que “són part de la història del poble”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Quina vergonya noia a febrer 23, 2023 | 15:30
    Quina vergonya noia febrer 23, 2023 | 15:30
    Qui no te feina el gat pentina. L'ignorància és molt atrevida. La independèncua ja no vos interessa, no cup? Ara ja sou com erc o el psoe.
    • Icona del comentari de: Independentista a febrer 23, 2023 | 15:44
      Independentista febrer 23, 2023 | 15:44
      La CUP, en el seu anti-independentisme, està a l'alçada de VOX. Només surten amb bajanades com aquesta i, molt més greu encara, amb travetes i pals a les rodes. FORA CUP!!.
  2. Icona del comentari de: Paitides a febrer 23, 2023 | 18:46
    Paitides febrer 23, 2023 | 18:46
    Desconeixement. Com a mínim!
  3. Icona del comentari de: David a febrer 24, 2023 | 16:25
    David febrer 24, 2023 | 16:25
    Tenim un problema. La superficialitat és dolenta. La impetuositat també. La suma d'ambdues és letal. La gent es mou per impulsos i no pel raonament profund (ni lleuger). Ara, veus un vídeo on expliquen un tema i ja en tens prou per reclamar un canvi polític a nivell social i cultural a tot un país sencer. No penses ni en aprofundir sobre el tema, entendre'l bé, veure'n detalls i subtileses, i RELATIVITZAR les coses, especialment si tenen un recorregut històric. No és exclusiu d'ella, és molt comú de tots nosaltres. L'escola catalana fracassa, no aconsegueix fer ciutadans crítics i mesurats. És així.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa