Tornaveu
Barcelona, seu de la I Jornada Internacional de Comerç Emblemàtic

L’Ajuntament de Barcelona organitza la I Jornada Internacional de Comerç Emblemàtic en Ciutats Europees, dimarts 7 de març a la Llotja de Mar. D’aquesta manera, es dona compliment un dels objectes previstos en ‘La mesura de govern per a la preservació i la promoció dels establiments emblemàtics a Barcelona 2021-24’, aprovada pel consistori el febrer de 2022, que desitja posicionar Barcelona “com a referent de ciutat que preserva el seu comerç emblemàtic”.

El programa començarà a les 9.45 amb les intervencions dels representants polítics convidats: Diogo Moura, regidor d’Economia i Innovació de Cultura de Lisboa; Olivia Polski, tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de París; Monica Lucarelli, assessora en polítiques de Seguretat, Activitats Productives i Igualtat d’Oportunitats de Roma; i Montserrat Ballarín, regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda de Barcelona.

La Jornada Internacional servirà per presentar dos documents que han de guiar les polítiques públiques. La “Declaració de Barcelona sobre la preservació i promoció dels establiments comerços emblemàtics” serà lliurada a l’eurodiputat Marcos Ros, membre de les comissions de Desenvolupament Regional i d’Educació i Cultura. D’altra banda, Jordi Tresserras director del Laboratori del Patrimoni, Creativitat i Turisme Cultural, presentarà l’informe del Grup Europeu de Treball sobre Ciutats Europees i Comerç.

Per complementar aquesta visió teòrica, s’exposaran exemples de bones pràctiques en la gestió del comerç emblemàtic a les quatre capitals. D’aquesta manera, es vol donar visibilitat aquelles accions que harmonitzen la preservació dels establiments amb la seva modernització. A més de les sessions de treball, el programa preveu un homenatge a Maya Ruiz-Picasso, primera presidenta de l’Associació d’Establiments Emblemàtics (AEE), en reconeixement de la promoció dels comerços històrics barcelonins.

L’assistència a la Jornada Internacional, oberta al teixit comercial de Barcelona i al conjunt de la ciutadania, s’ha de formalitzar a través del formulari habilitat per l’organització.

Els establiments emblemàtics

Segons dades de 2021, Barcelona compta amb 209 establiments emblemàtics, dels quals 180 aixequen cada dia les persones, la gran majoria ubicats als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample. A través de l’AEE, reivindiquen que els establiments emblemàtics siguin protegits com a patrimoni cultural immaterial. Una mesura que consideren que contribuiria a revertir la seva desaparició, provocada per la competència de les multinacionals i l’especulació immobiliària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa