Tornaveu
Taradell tornarà a ser un museu vivent del món rural aquest cap de setmana amb la Festa del Tonis

Unes 6700 persones (entre públic i participants) i prop de 70 carruatges de cavalleries i eines del camp desfilaran aquest diumenge a la Festa dels Tonis a Taradell (Osona), una de les celebracions dels Tres Tombs més originals i arreglades de les que es fan a Catalunya. El pregoner, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, donarà dissabte el tret de sortida a un programa que inclou un munt d’activitats relacionades amb el món agrícola i rural.

Com ja és tradicional, l’encesa de fogueres de Sant Antoni Abat, dissabte a les 19h, servirà per escalfar el gèlid ambient de gener i, a la vegada, fer coure la botifarra i cansalada de l’esperat Tast del Porc, i serà el preàmbul de la Festa dels Tonis. L’inici oficial serà però a les 21h, amb el pregó a càrrec de Marcel Mauri. A l’acte, que comptarà amb la presència de la Consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, s’hi proclamarà l’Hereu 2019 i s’hi presentarà el Toni d’Honor d’enguany, un guardó que reconeix a una persona, empresa o entitat per la seva tasca de difusió dels elements patrimonials i culturals del territori català.

L’activitat central, el Passant dels Tres Tombs, serà diumenge, després de l’ofici solemne i la benedicció dels panets de Sant Antoni i dels animals. Prop de 70 carruatges, animals i eines del camp desfilaran pels principals carrers del municipi, degudament guarnits i carregats, per mostrar com era la vida al camp 50 o 60 anys enrere al municipi. El públic podrà veure burros català, mules, matxos o eugues, desfilant amb sacs de blat, pedres de riu o canyes, i carros especials com l’enterra morts, el bocoi de vi o la bota d’aigua, tots recuperats i restaurats amb la col·laboració dels ciutadans.

Els Tonis ompliran de festa tot el cap de setmana amb diverses activitats: passejos amb ponis, l’hora del conte, l’exposició “Passat, present i futur del cavall”, la 5a Fira de liquidació d’estocs “Duros a 4 peles”, una exposició de tractors antics, etc. Pots consultar en aquest enllaç tot el programa.

Recuperació d’una tradició centenària

Les Festes dels Tonis són una tradició centenària però, a causa de la progressiva substitució del bestiar de peu rodó per les noves tecnologies a les feines del camp, van decaure pràcticament fins a la gairebé desaparició. A partir de l’any 1982, un grup de veïns i veïnes de Taradell van constituir la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat i van assumir-ne l’organització, recuperant antigues tradicions. Des de llavors, la celebració s’ha convertit en una de les més arrelades i particulars de Catalunya.

En reconeixement a aquesta tasca, la Comissió dels Tonis de Taradell, juntament amb l’altra entitat organitzadora de la festa, l’Associació Alzinar de la Roca (que treballa entorn a l’espai que guarda tot el material que es llueix al Passant) van rebre el Premi Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural 2018. El jurat va destacar ”la seva capacitat de contribuir a la preservació del patrimoni rural d’un municipi, contribuint decididament en el seu desenvolupament econòmic”. Avui la Festa dels Tonis està declarada d’interès nacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa