Tornaveu
Sant Joan Despí, Cap i Casal dels Tres Tombs

Amb l’experiència d’haver organitzat durant vint-i-cinc anys els Tres Tombs a Sant Joan Despí (Baix Llobregat), la Colla de Geganters de la ciutat afronta el proper cap de setmana un dels majors reptes per a la cultura popular d’aquesta vila, la XVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya, que tindrà lloc els propers 8, 9 i 10 de maig. I què fan uns geganters enmig de cavalls, traginers i carros? “Demostrar que els Geganters de Sant Joan Despí tenim un compromís integral amb la cultura popular i tradicional de la ciutat, que també té un passat rural que volem mantenir viu”, explica a Tornaveu el cap de colla, en Santi Riba. De fet, va ser la mateixa colla la que, amb l’experiència de l’organització dels Tres Tombs, va presentar un projecte a la Federació Catalana dels Tres Tombs per ser la seu de la trobada anual, “i el resultat és un projecte molt ambiciós en el qual s’hi ha implicat tot el poble i l’Ajuntament, sense el qual aquesta gran festa no seria possible, i per descomptat la Federació”, afegeix Riba.

Les xifres d’inscripció a la XVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya ja avancen l’èxit que es viurà el proper cap de setmana. S’hi han inscrit 55 poblacions, amb més de 700 traginers i més de 120 carros. Aquestes xifres, sumat al fet que els carrers de Sant Joan Despí són una mica estrets i que es preveu que surti al carrer molta gent, han fet que l’organització canviï una mica el format tradicional de l’acte principal, que tindrà lloc diumenge dia 10: “Si habitualment es fan tres tombs, a Sant Joan Despí en farem només un, però serà multitudinari. Perquè us en feu una idea, calculem que el tomb durarà entre 30 i 45 minuts”, explica el cap de colla dels Geganters.

Però el projecte de seu dels Tres Tombs va més enllà dels tres dies de festa i activitats, perquè la vocació de l’entitat organitzadora és que la cultura popular no sigui només producte d’una festa puntual. Així, Santi Riba explica que durant els dies previs als Tres Tombs “estem visitant totes les escoles de la ciutat, amb un carro, estris de camp, un cavall, indumentària de pagès, etc, perquè els nens i nenes comprenguin com és la vida a pagès i coneguin el nostre passat rural”. Aquesta voluntat pedagògica, afegeix, serà permanent, perquè la Colla de Geganters ha editat un vídeo i material didàctic per a diferents nivells “que els mestres podran fer servir durant tot l’any per tractar la pagesia i la cultura popular a les aules”.

Més enllà del gran acte principal, durant el cap de setmana es farà un mercat de pagès, una cercavila amb els pobles participants i un gran esmorzar popular. Podeu consultar el programa sencer, fent clic en aquest enllaç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa