“Fins ara la Federació Catalana dels Tres Tombs tenia com a eix fonamental la Trobada Nacional, que es feia al maig amb totes les localitats on s’havien celebrat passades o cavalcades. Ara aquesta trobada serà la cloenda del que anomenem Capital dels Tombs de Catalunya, un nou projecte més ambiciós que inclourà un ampli programa d’activitats”. Aquesta és la principal novetat que presenta aquesta temporada dels Tres Tombs, segons explica el president de la federació, Andreu Bernadàs, una iniciativa “que no és tant un nou format sinó una evolució de la festa, per fer-la més gran i participativa”.
Polinyà serà l’encarregada d’estrenar aquesta capitalitat. Serà el 9 de gener, en un acte que servirà per presentar aquest projecte i la temporada de passades, i es clourà el 3 de maig, amb la 23a Trobada Nacional, que tindrà com a pregoner el doctor Ramón Cugat. Entremig hi haurà tota mena d’activitats, com “exposicions, projectes educatius, presentacions de projectes relacionats amb el món del cavall i dels carruatges, de patrimoni, etc.”.
Bernadàs destaca que en aquestes iniciatives es potenciarà la col·laboració amb altres entitats de cultura popular, “des de sardanistes, jocs tradicionals o catifaires”, i per exemple el 2 de maig es farà una trobada amb la Federació del Bestiari de Catalunya, amb els animals del seu imaginari festiu com eugues, mules, bous, etc.”.
Nou reglament de benestar animal
Aquesta temporada les entitats dels Tres Tombs posaran en marxa el nou reglament de benestar animal que la federació ha elaborat en col·laboració amb la facultat de Veterinària de la UAB. Es tracta d’un protocol que recull una sèrie de pràctiques que han de complir les entitats en tots els esdeveniments: des de l’obligatorietat de comptar amb un veterinari que supervisi l’estat dels animals o el recorregut, fins a qüestions relacionades amb els punts d’aigua per abeurar o la distància que ha d’haver entre els carros per evitar entrebancs. Segons Bernadàs, “el 95% de les recomanacions que es recullen ja s’estaven aplicant, el que hem fet en aquest reglament és endreçar-les”.
El president de la federació destaca que les entitats dels Tres Tombs “som els millors animalistes, nosaltres tenim cura del cavall tot l’any, des de l’1 de gener fins al 31 de desembre. Som els primers interessats en què l’animal estigui ben cuidat perquè ens acompanyi durant el cercavila”.
El cavall, l’eina més sostenible
La festa dels Tres Tombs, amb uns orígens centenaris, es relaciona amb la pagesia i el món rural, però Bernadàs vol destacar també el lligam amb el futur: “Nosaltres estem convençuts que el cavall tornarà a ser un element important dins la nostra vida. Perquè no hi ha res més ecològic i menys contaminant que el transport animal”. Recorda que a Europa hi ha nombroses iniciatives que han apostat per reintroduir els cavalls a la vida productiva, i tornen a ser utilitzats per la recollida d’escombraries o pel transport de productes, i també a Catalunya, a zones com el Priorat o el Penedès o el Baix Ebre, s’estan utilitzant amb èxit per la recollida de raïm i altres feines del camp.
Andreu Bernadàs creu que el paper del cavall encara pot anar més enllà. “Des de la federació s’ha començat a parlar amb els departaments d’Agricultura, Cultura i Territori i Sostenibilitat i de la Generalitat perquè els animals i la nostra gent tinguin part activa en la defensa del país, ja sigui en temes com la neteja de boscos per prevenir incendis o en la lluita contra la desertització, perquè la gent que té cavalls puguin tornar al camp a treballar”.