Tornaveu
Polinyà celebra la capitalitat dels Tres Tombs amb exposicions, tallers i activitats educatives
Durant gener i febrer, carrers i places d’arreu de Catalunya s’omplen de cavalls, carruatges i traginers en més d’una cinquantena de cercaviles. Són els mesos més intensos de la temporada dels Tres Tombs. Però més enllà de les passades, aquest any 2020 Polinyà s’estrena com a primera Capital Catalana dels Tres Tombs, una iniciativa que busca fer la festa més gran i participativa. Per Ricard Estadella, president dels Amics de Sant Antoni Abad de Polinyà, la intenció és “portar els Tres Tombs al poble, compartir el món dels cavalls i carros amb la gent, perquè sigui més que una festa, una cultura”.

Per fer-ho, des de l’entitat s’ha organitzat un ampli programa d’activitats que vol implicar diversos públics. Així, dissabte 29 de febrer es farà un taller d’educació emocional amb ponies, que convidarà els nens i nenes a raspallar i passejar amb els animals, i a treballar les emocions.

El programa inclou també diverses exposicions. La primera, una mostra sobre eines del camp, que ja es va poder veure a principis d’any. I en els propers mesos es faran dues més. El 21 de març hi haurà una exposició de races de cavalls, amb diferents tipologies d’animals, tant autòctones com estrangeres –des del Shire, un dels cavalls més alts del món, o l’Appaloosa, originari dels Estats Units i amb un característic pelatge pigat, fins a ponies i burros català–, a més de demostracions de ferra i de doma. I el 19 d’abril s’inaugurarà una col·lecció de carruatges, muntures i guarnicions.

Ricard Estadella destaca també l’impuls de les activitats amb els centres escolars de Polinyà per apropar els cavalls als més joves. Així, es portarà un poni a les escoles “perquè els nens i nenes pugin veure de prop l’animal, tocar-lo, conèixer com es guarnia”, etc. Estadella explica que la intenció és treballar amb les escoles bressol, però la proposta també es pot estendre a alumnes més grans, i també es volen organitzar altres iniciatives amb les poblacions dels voltants.

I el 2 de maig es farà una cercavila d’animals reals i fantàstics amb l’Agrupació de Bestiari Festiu, amb la intenció de potenciar així la col·laboració amb altres entitats de cultura popular. Serà el preludi de la 23a Trobada Nacional, que organitza la Federació Catalana dels Tres Tombs juntament amb l’entitat local, i que servirà per tancarà la temporada el 3 de maig. Més de 70 municipis d’arreu de Catalunya i 350 traginers i tragineres, a més de centenars de carros, carruatges, cavalls, eugues i mules desfilaran en una rua multitudinària, demostrant la vitalitat i la força d’una de les tradicions mes antigues de Catalunya.

Documents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa