Tornaveu
La temporada dels Tres Tombs arrenca amb actes simbòlics i ajorna les cavalcades
A principis d’any, al voltant del diumenge 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abad, patró dels animals i dels traginers, arrenca de la temporada dels Tres Tombs. Enguany, la pandèmia i les restriccions han obligat a ajornar les cavalcades i passades i la majoria de les activitats. Tot i així, alguns municipis han apostat per mantenir uns Tres Tombs simbòlics, reduïts i amb aforament limitat, amb la plantada de les banderes o l’ofici solemne, i substituint les rues per activitats paral·leles, amb l’objectiu de mantenir viva la tradició.

L’Antic Gremi Traginers d’Igualada celebrarà uns Tres Tombs “simbòlics”, amb l’objectiu de “mantenir l’essència de la festa” i “garantir la ininterrupció de la celebració, que està a les portes del bicentenari”. Així, dissabte 16 a les 12 del migdia hi haurà el tradicional repic de campanes i el tret de morterets anunciant les festes. I diumenge celebraran el solemne ofici en honor a Sant Antoni Abat, amb accés limitat, i es realitzaran uns tres tombs purament simbòlics, amb Sant Antoni, les dues banderes gremials i el Fanal encapçalant la comitiva. L’acte serà retransmès en directe pel canal Youtube de l’Ajuntament.

Altres municipis, com Vilanova i la Geltrú, Rubí o Sant Cugat, han optat per un format similar, auster i simbòlic, reduït al pregó, l’acte institucional i l’ofici solemne, i en alguns casos la benedicció o repartiment de panets o tortells. A Sant Cugat han decidit substituir la rua per l’exposició ‘La Festa de Sant Antoni. Un segle i mig d’història a Sant Cugat’ (del 22 de gener fins al 4 de març a la Casa de Cultura), mentre que a Vilanova i la Geltrú també organitzaran l’exposició de pintures ‘Els tres tombs’, de Julen W. (del 15 al 17 de gener, a la plaça de l’Assumpció).

Tres Tombs de Barcelona, per juliol

A Barcelona la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni havia preparat un programa molt reduït per aquest cap de setmana, amb intenció de mantenir la tradició. Però arran de l’evolució de la pandèmia s’ha decidit ajornar la celebració al 2 i l’11 de juliol, dins del marc de la Festa Major de Sant Antoni. Tanmateix, sí es mantenen les altres activitats del Cicle Festiu de Sant Antoni fins al 30 de gener, amb actes dels Tres Tombs Infernals, dels Foguerons de Gràcia, del Tradicionàrius i visites guiades al Centre d’Interpretació dels Tres Tombs – Can Fontanet.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa