Tornaveu
La festa dels Tres Tombs torna a omplir els carrers
Amb més d’un centenar de cavalls, uns quaranta carros i trenta genets, la festa Tres Tombs ha tornat a omplir aquest diumenge els carrers de Martorell després d’una edició anterior reduïda a actes simbòlics per la Covid. El municipi ha estat un dels encarregats d’inaugurar la temporada que, malgrat algunes restriccions, recupera certa normalitat i el múscul d’altres anys i preveu passades prop de 90 municipis. El pròxim cap de setmana serà un dels més intensos, amb desfilades a Igualada, Barcelona i Sant Cugat, entre altres.

La temporada s’ha estrenat simultàniament a altres poblacions d’arreu de Catalunya, com Argentona, Polinyà, Cerdanyola del Vallès o al barri de Sant Andreu de Barcelona. A Vilanova i La Geltrú, el dilluns 17 de gener, ha estat molt multitudinària, amb uns 230 cavalls, mules i ases, i prop de setanta carruatges i carros agrícoles que han reivindicat la passió pel món dels cavalls i el passat traginer.

Les celebracions encara estan marcades per la Covid: no s’han llençat caramels i es recomanen evitar aglomeracions i usar la mascareta, algunes poblacions com Rubí han decidit ajornar la desfilada i Sabadell ha optat per actes simbòlics. Però des de la Federació Catalana dels Tres Tombs destaquen que la majoria de les poblacions mantenen l’activitat i preveuen passades a prop de 90 municipis –un número molt similar al d’anys anteriors a la pandèmia– des d’aquest mes de gener fins a l’octubre.

Cap de setmana intens

Els pròxims 22 i 23 de gener els Tres Tombs viurà un dels caps de setmana més intensos, amb una dotzena de passades. Una de les més destacades serà d’Igualada (el diumenge 23), proclamada Capital dels Tres tombs de Catalunya, que celebra el bicentenari amb un ampli programa que inclourà exposicions, presentacions, concerts, etc.

Un dia abans, els animals tornaran a desfilar per Barcelona, en aquest cop pel barri de Sant Antoni i el centre de la ciutat. La festa, que està a prop d’atrapar a la de la capital d’Anoia –enguany celebra la seva 197a edició–, farà un homenatge especial als sanitaris, amb la participació a la cavalcada de quatre cavalls de gala i un carruatge que, amb el número 19, aplaudirà la feina feta aquest col·lectiu. A més de la tradicional passada hi haurà altres activitats, com les portes obertes al Museu de Carrosses Fúnebres i un col·loqui al voltant de les bèsties de cartró (dia 20 de gener) a la Casa dels Entremesos.

Sant Cugat celebrarà també dissabte uns Tres Tombs ben complets, amb la tradicional missa en honor de Sant Antoni Abat, la rua dels Tres Tombs, els Foguerons, l’esmorzar del Traginer. Presentarà també dues novetats destacades: un vídeo que recollirà informació sobre l’exposició de l’any passat sobre els seus 150 d’història, i la recuperació de la imatge de Sant Antoni de l’artista Josep Grau-Garriga. La festa mantindrà la major part del recorregut habitual però evitarà els carrers més estrets, no només per raons sanitàries, sinó també per garantir el benestar dels animals que participaran a la rua.

I és que l’any passat des de la Federació van estar desenvolupant el Reglament del protocol de Seguretat i Benestar Animal, però la pandèmia va impedir que entrés en funcionament. “Vàrem començar aplicar el reglament les primeres passades del 2020, però, pels motius ja coneguts, no vàrem poder fer-ho amb tothom” explica Marc Lorenzo, responsable de comunicació de l’entitat. “Enguany l’aplicarem en totes les passades dels nostres noranta-cinc pobles associats i, el mes de juliol, farem valoració”.

El protocol parteix d’un reglament de benestar que ja funcionava, i al qual s’han afegit millores i suggeriments per part de l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids de Catalunya (AVEEC) i dels municipis arran de les experiències anteriors.

25 anys de la Federació

Aquesta temporada està marcada també per un altre aniversari, el de la Federació, que compleix 25 anys treballant per mantenir viva la tradició del passat agrícola i traginer i també, mirant al futur, per recuperar els èquids en la vida rural i social. Amb motiu d’aquest aniversari la Federació ha preparat diversos actes destacats.

El primer, el 9 d’abril, serà la inauguració d’una placa commemorativa a la plaça dels Traginers a Igualada, que estarà al costat de la placa que es va fer per celebrar els 175 anys de l’Antic Gremi de Traginers de la localitat i de la creació de la federació.

El 8 de maig es farà també a Igualada la Trobada Nacional de la Federació, festa central de la temporada, que reuneix habitualment una cinquantena d’entitats en una rua multitudinària. Marc Lorenzo, responsable de xarxes de l’entitat, ha explicat que per a l’ocasió s’estrenarà un nou ball per a mulassa, que portarà per títol “La Mulassa d’en Semi” en homenatge al nostre president honorari, Simeó Sendra.

Finalment, el 10 de setembre es farà un acte central a la seu de l’entitat, a Vilanova i la Geltrú, amb dinar traginer, exposicions de carruatges i lliurament d’obsequis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa