Tornaveu
La Consellera de Cultura ressalta la importància de mantenir l’essència de la tradició en uns Tonis multitudinaris

Més de vuitanta carruatges guarnits tal com es feia fa mig segle i desenes de genets van omplir els carrers de Taradell (Osona) aquest diumenge en el Passant, l’acte central de la Festa dels Tonis. Les celebracions d’enguany han introduït per primer cop mesures per assegurar el benestar animal i garantir la continuïtat d’una de les tradicions més arrelades de la pagesia catalana.

La sala d’actes de l’Ajuntament va acollir l’acte institucional, amb la presència de la Consellera de Cultura, Laura Borràs, qui va signar en el llibre d’honor municipal, al costat de l’alcalde de la vila, Lluís Verdaguer, del president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, i del president de la Comissió dels Tonis de Taradell, Josep Presseguer. Borràs va recordar Jordi Turull, el destituït conseller de Presidència, que enguany no ha pogut repetir la visita de l’any passat per estar empresonat, i va recitar el poema “Hivern” de Martí i Pol.

Borràs també va ser l’encarregada de lliurar el premi Toni d’Honor al projecte empresarial i social de La Fageda. El seu president, Cristóbal Colón, va destacar en recollir el guardó que “mantenir la tradició és una feina encomiable” i que el seu projecte “s’havia de desenvolupar en la natura per tenir una doble funció terapèutica”. També es va lliurar el premi Convidat d’Honor a Joan Moret, president de l’Associació de Criadors d’Eugues de Muntanya del Ripollès.

En el mateix acte, Preseguer, va destacar la clara aposta d’aquesta edició per vetllar pel benestar dels animals participants. Així, s’han posat en marxa algunes mesures consensuades prèviament amb els animalistes per evitar l’estrès dels cavalls i les eugues, com la prohibició del pas de vehicles durant els passants, la retirada de grups de música o la contractació de veterinaris. Preseguer també va anunciar que es redactarà un protocol que es presentarà al Departament d’Agricultura per regular les passades i intentar millorar la informació i execució de la festa per a tot el públic, inclòs els grups animalistes.

Un museu vivent de la vida rural

El Passant dels Tres Tombs va reunir diumenge al matí més de vuitanta carruatges guarnits i carregats, que van mostrar com era la vida al camp 50 o 60 anys enrere al municipi, abans que les tecnologies desplacessin als animals en les feines camp. Com a novetat d’aquesta edició, el Passant s’ha unificat en una única sortida dels carruatges, on el públic va poder veure com es feia tradicionalment la feina de càrrega. Els assistents també van poder gaudir de l’espectacle de l’ensinistrador de cavalls i especialista en espectacles eqüestres Santi Serra, qui va ser primer Convidat d’Honor a la història dels Tonis a Taradell. El Passant, amb l’exhereu Aleix Comas i Carles Xuriguera i Rafael Faixedas d’abanderats, va recórrer els carrers del centre de Taradell, amb l’obligada benedicció davant de l’Església Sant Genís.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa