Tornaveu
Els Tres Tombs inicien la temporada reivindicant el futur de la festa i el benestar animal
Tot just amb el rastre dels Reis d’Orient, les poblacions catalanes de l’Esquirol, Santa Coloma de Queralt, Argentona, Cerdanyola del Vallès Martorell, Sant Andreu del Palomar, Taradell i Valls s’han omplert aquest cap de setmana de carros, carruatges i cavalls per celebrar les primeres cavalcades dels Tres Tombs. A la present edició es podran veure uns 800 carros i 1200 cavalleries desfilant a 87 passades o cercaviles, en festa més multitudinària del calendari festiu.

Dijous passat, Polinyà va inaugurar oficialment la temporada en la seva estrena com a Capital Catalana dels Tres Tombs. L’acte, celebrat a l’auditori El Roure, va comptar amb la presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; l’alcalde de Polinyà, Xavi Silva; el president de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Andreu Bernadàs, i el president d’Amics de Sant Antoni Abad de Polinyà, Ricard Estadella. El doctor Ramon Cugat, veí de la localitat vallesana, va ser l’encarregat de fer el pregó, en què va recordar el passat mil·lenari de la festa i també la tradició rural i pagesa de Polinyà i de la seva pròpia família.

Però a l’acte no es va parlar només de passat, sinó sobretot de present i el futur dels Tres Tombs i dels cavalls. Es va destacar la importància del vessant educatiu, per donar a conèixer la festa entre els escolars i transmetre l’afició als més joves. I també es va reivindicar el cavall com eina de futur, ja que aquest animal pot ser clau en avançar cap a una societat més ecològica i sostenible, reintroduint-lo en les feines del camp o ajudant a la neteja dels boscos i prevenció d’incendis.

Benestar animal

Durant l’acte, Andreu Bernadàs va entregar a la consellera de Cultura el nou Reglament d’ordre en passades i el Protocol de seguretat i benestar animal. Elaborats en col·laboració amb la facultat de Veterinària de la UAB, en ells s’hi recullen una sèrie de pràctiques que han de complir les entitats en tots els esdeveniments: des de l’obligatorietat de comptar amb un veterinari que supervisi l’estat dels animals o el recorregut, fins a qüestions relacionades amb els punts d’aigua per abeurar o la distància entre els carros per evitar entrebancs.

Polinyà, capital dels Tres Tombs

L’acte de dissabte va servir per presentar el programa de la capitalitat de Polinyà, un projecte que pretén estendre la festa més enllà de les passades i fer-la més participativa i que convertirà la localitat en l’epicentre del actes del 2020. Per això, entre els mesos de gener i maig s’han programat diverses activitats, com exposicions sobre eines del camp i sobre carruatges, muntures i guarnicions, una demostració de doma o un sopar de Sant Antoni, per celebrar els 40 anys dels Amics de Sant Antoni Abad de Polinyà. El seu president, Ricard Estadella, destaca també una activitat d’educació emocional, per mostrar com els cavalls poden ajudar a tractar les emocions, al febrer, i una plantada i cercavila de bestiari, al maig, potenciant així la col·laboració amb altres entitats de cultura popular.

El 3 de maig es farà la 23a Trobada Nacional, on participaran tots els associats a la federació, i que servirà per cloure la temporada dels Tres Tombs.

Consulta aquí el calendari dels Tres Tombs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa