Tornaveu
El pregó dels Tres Tombs a Rubí reivindica el passat i el futur del cavall

La lectura del pregó per Montserrat Comellas el passat dijous 10 de gener al Celler Corporatiu de Rubí va donar el tret de sortida a les festes més tradicionals de la pagesia al nostre país. A l’acte, el president de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Andreu Bernadàs, va remarcar la força i l’actualitat d’una festa que uneix història i futur.

“Sant Antoni del porquet és el primer sant del fred”, o també “Per Sant Antoni, s’allarga un pas de dimoni”. Montserrat Comelles va iniciar el seu pregó amb algunes de les moltes dites que hi ha al voltant del sant, que és com es mesurava la popularitat abans de les mencions o els retuits. La rubinenca va fer un recorregut per la història de la tradició a Rubí, mesclada amb els seus propis records: de la rifa del porc que es feia a la localitat, o de la mula que la seva família va comprar a Tremp i que van trigar 5 dies a portar-la a casa.

El pregó, que va reunir unes 200 persones al Celler Cooperatiu de Rubí, va donar el tret de sortida institucional a les festes dels Tres Tombs, que es clouran els dies 3, 4 i 5 de maig amb la 22a Trobada nacional. Va presentar l’acte Manel Bamala, el president de la Societat de Sant Antoni Abat de Rubí (entitat que commemora els 160 anys), qui va recalcar que aquest és un projecte que va iniciar l’anterior president, Miquel Vivancos, fins a la seva mort l’any 2016 i, per tant, fa molts anys que les preparen. I va convidar tothom a participar a les celebracions perquè la cita a Rubí sigui un refent dels Tres Tombs.

Per la seva banda, el president de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Andreu Bernadàs, va destacar que la festa dels Tres Tombs és una de les més multitudinàries de Catalunya, que en els pròxims mesos aplegarà uns 500 carruatges i 1.500 cavalls en 88 cavalcades. Bernadàs també va explicar que si avui continuem celebrant una festa basada en el passat agrícola i ramader de la pagesia és perquè aquesta uneix passat i futur. Va recordar que molts països d’Europa, com França. Anglaterra o Alemanya, estan reintroduint el cavall a la vida productiva, per recollir escombraries o transportar productes. “El cavall és la forma més ecològica de treball i de transport”, va afirmar.

A més, també va insistir que “l’única gent que pot ser considerada animalista és la gent que treballa en el món del cavall i dels Tres Tombs. Cap altra col·lectiu manté i cura el cavall amb tanta passió”.

Una trobada nacional multitudinària

L’acte també va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, qui va convidar a tothom a participar en la festa. En el seu discurs, va recordar que la designació de Rubí com a capital catalana 2019 dels Tres Tombs es deu a la “perseverança que l’Associació Sant Antoni Abat de Rubí ha posat en totes les seves accions i als esforços emprats en l’organització d’aquesta trobada” i també en el reconeixement per part de la Federació d’una festa molt arrelada a Rubí, tant que es coneguda om a festa major d’hivern i és un punt de trobada massiu del ciutadans.

En honor d’aquest títol, Rubí acollirà la cloenda de les celebracions, que serà els dies 3,4 i 5 de maig amb la 22a Trobada Nacional. L’activitat central, la cavalcada, serà el diumenge 5, i es preveu que sigui més multitudinària que mai. A l’acte també es van donar a conèixer algunes de les novetats d’enguany, com que la sortida no serà de Cova Solera, sinó que ho farà des de la Masia de Can Serra, a La Llana. També, que la Societat de Sant Antoni sortirà amb una bandera nova, i que la família tornarà a ser la que actuï de banderera, com ja va fer l’any 2015.

A banda del propi pregó, l’acte també va comptar amb l’actuació d’una dansaire de l’Esbart i de la Coral Unió Rubinenca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa