Tornaveu
El passat, present i futur dels Tres Tombs, a debat a La Casa dels Entremesos

La festa dels Tres Tombs es relaciona amb les cultures clàssiques i sant Antoni Abad, però la tradició es remunta inclús més enrere, a tradicions preromanes en agraïment a la domesticació dels animals. Malgrat que la seva història s’escriu en mil·lennis, el cavall tingut una importància fonamental fins al nostre passat ben recent: “Fins fa només un segle, totes les coses només es transportaven a cavall”, recorda Andreu Bernadàs, el president de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

És cert que estem un món cada cop més urbà i industrialitzat, però en els darrers anys han sortit iniciatives que aposten per reintroduir el cavall en tasques productives, i aquest animals tornen a utilitzar-se al camp, a netejar boscos o recollir escombraries. Al delta de l’Ebre, per exemple, els cavalls són els únics que serveixen per entrar a netejar els canals dels crancs invasors. Es tracta només d’una moda passatgera o nostàlgica o els primers passos cap a una societat que volem més sostenible i ecològica?

Aquestes són algunes de les preguntes que sortiran al col·loqui de dijous 23 (20 hores) sobre ‘Història, present i futurs dels Tres Tombs’, a la Casa dels Entremesos. Hi participaran el propi Andreu Bernadàs, l’etnògraf Xavier Orriols i el traginer Adolf Bargués, i estarà moderat per Xavier Cordomí, president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova i Director de la Casa dels Entremesos.

L’activitat està organitzada per l’Associació de Festes de la Plaça Nova i Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa