Tornaveu
Caldes de Montbui acull el 7 de maig la Trobada Nacional dels Tres Tombs

Uns sis-cents traginers i tragineres, quatre-centes cavalleries i una seixantena de carros i carruatges ompliran el diumenge 7 de maig els carrers i places de Caldes per celebrar la festa major dels Tres Tombs. La cita, que arriba a la 26a edició, reivindica el passat rural i traginer, serveix de cloenda dels actes de la capitalitat i tanca el gruix de les cavalcades de la temporada.

La festa és una oportunitat única de veure desfilar els carros i carruatges més representatius de tot el territori. Entre ells, estaran vehicles tan emblemàtics com els carros de la palla d’Anglesola i el d’Igualada, el transport de fusta de Cerdanyola, la diligència Sagalés –que recorda com era el transport de les persones a finals del segle XIX–, i carruatges urbans de Barcelona, com el de l’Estrella Damm o la carrossa dels serveis funeraris.

La cavalcada començarà a les 11.30h amb inici i final en carrer de Maria Aurèlia Capmany i espais adjacents a la zona comercial El Tint. El recorregut, de dos tombs, passarà pels carrers i avingudes de Mossèn Cinto Verdaguer, Sant Pau, Font i Boet, la plaça de l’Església, Asensi Vega, avinguda Pi i Margall, Pare Poch, Fontcuberta, Avel·lí Xalabarder i Homs. L’organització vetllarà pel compliment del protocol de la Federació Catalana dels Tres Tombs, que garanteix la seguretat i el benestar dels animals al llarg de tota la celebració.

Abans de la cavalcada es farà la fotografia institucional, amb tots els estendards i les banderes participants. Els banderers de la trobada seran la Unitat Muntada dels Mossos d’Esquadra, que s’ha estrenat aquest any. El programa acabarà amb el tradicional dinar de germanor.

Tres segles i mig de tradició a Caldes

La trobada de diumenge és també una oportunitat per visitar al museu Thermalia una exposició sobre l’origen i la història de la festa a Caldes, comissariada per la calderina i doctora en Història de l’Art Laia Soler Moreno.

La festa al municipi se sabia que era molt antiga. Fins ara la primera referència de què es tenia constància era la Guía-cicerone del viajero o bañista en Caldas de Montbuy, escrita pel calderí Climent Cuspinera Oller (1842-1899) i publicada el 1873, on es perfilava la celebració tal com la coneixem avui en dia.

Durant la recerca documental per l’exposició, la historiadora va descobrir un document més antic, que situa l’origen de la festa fa 356 anys. Es tracta del llibre d’actes de la Confraria de Sant Antoni Abat, adscrita a la parròquia de Santa Maria de la vila. La confraria es va fundar el 1667, primer any en que es documenta la festa de Sant Antoni, i va estar vigent almenys fins a principis del segle XX; aquella entitat podria haver evolucionat fins a l’actual Facultat de Sant Antoni Abat.

Podeu consultar el programa de la trobada en aquest enllaç.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Bellavista a abril 27, 2023 | 14:03
    Joan Bellavista abril 27, 2023 | 14:03
    Fantàstica oportunitat per visitar la nostra vila termal i la gent que l' habitem i la cultura que transmetem.
    • Icona del comentari de: Una Calderina indignada.Ester. a maig 07, 2023 | 22:45
      Una Calderina indignada.Ester. maig 07, 2023 | 22:45
      Quina imatge dona Caldes veien animals explotats tiran de carros pessats. Tersers mondistas. Molta pena.Abulisio d aquesta festa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa