Tornaveu
Un any per reivindicar Josep Romeu

Sense les aportacions valuoses de Josep Romeu Figueras (Òdena, 1917 – Barcelona, 2004), el coneixement que disposem de les expressions populars medievals (llegendes, cançoners, poesia, dansa, música…) seria molt menor. Especialment en l’àmbit de la dramatúrgia, un camp d’estudi que Romeu investigà intensament, permetent-nos comprendre les característiques i la lògica de les representacions litúrgiques del segle XV i XVI.

Algunes de les obres religioses que han arribat fins als nostres dies (Cants de la Sibil·la, Corpus, Passions, “Pastorets”, que troben el seu origen en les Adoracions) formaven part d’un calendari eucarístic més ample. Peça a peça, Romeu fou capaç de construir tot el trencaclosques que constituïa les representacions medievals catalanes. Gràcies als seus estudis , la dramatúrgia catalana d’aquesta època pot presentar-se com una obra unitària i coherent.

Dimecres 29, l’Ajuntament d’Igualada va acollir la presentació de l’Any Romeu, organitzat pel Departament de Cultura en commemoració del centenari del naixement de l’homenatjat. Entre els assistents no hi mancaren els alcaldes d’Òdena i Igualada, Francisco Guisado i Marc Castells respectivament, així com el Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals Lluís Puig.

Entre els principals actes commemoratius de l’Any Romeu, destaca el Cicle de Teatre Medieval que farà escala a onze poblacions catalanes (Cervera, Verges, Girona, la Seu d’Urgell, Berga, Esterri d’Àneu, la Selva del Camp, l’Abadia de Montserrat, Igualada, Rubí i Barcelona). Paral·lelament, es reeditarà el llibre “Representacions de teatre medieval i renaixentista”, fruit de les exposicions organitzades pel mateix Romeu entre 1961 – 1969 al Saló del Tinell de Barcelona, i es portarà en itinerància l’exposició “Josep Romeu a través del seu fons documental”. Un doble enfocament que pretén reivindicar el llegat acadèmic de Romeu i mostrar paral·lelament com podien ser les actuacions teatrals analitzades en els seus estudis.

L’Any Romeu es clourà amb la presentació d’un documental sobre els cicles de teatre medieval organitzats per Romeu als anys 60, i el concert “El Cançoner Musical de Palau”. En aquesta actuació, coordinada pel Departament de Música Antiga de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), s’interpretaran peces d’un manuscrit editat l’any 1951 per Romeu. Amb aquesta cloenda, es demostrarà que el llegat cultural de l’escriptor anoienc és molt abundós, i no se circumscriu únicament a l’àmbit teatral.

Podeu consultar tots els actes programats de l’Any Romeu seguint aquest enllaç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa