Aquest cap de setmana, auditoris, i carrers i places de nombrosos municipis s’ompliran d’activitats de microteatre, píndoles i espectacles, la majoria d’elles gratuïtes, per celebrar el Dia Mundial del Teatre. En la jornada, que enguany recupera completament la presencialitat, els grups amateurs tornaran a pujar a l’escenari per reivindicar el teatre no professional com un espai de creació, d’innovació i de trobada.

Moltes poblacions se sumen a la celebració del Dia Mundial del Teatre amb tastets o peces breus, ideal per mostrar el talent i la diversitat de propostes dels grups de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGTAC). El dissabte 26 ja s’hi poden trobar algunes activitats. A Barcelona, el Centre Cívic La Sedeta acollirà microrepresentacions teatrals a càrrec de set grups de la coordinadora de Barcelona, mentre que Manresa oferirà unes ‘Espurnes teatrals’: cinc espectacles a diversos espais del carrer del Balç. Aquí, l’entrada és gratuïta però el públic podrà fer aportacions voluntàries a Pallassos sense Fronteres a través del projecte ‘Teatre Per la Pau, Somriures per Ucraïna’, una iniciativa de la FGATC per ajudar als refugiats ucraïnesos, i a la qual s’hi sumaran també altres coordinadores i grups.

El diumenge 27, a Sant Cugat onze companyies locals amateurs han unit esforços per presentar una programació de dotze píndoles teatrals, que s’oferiran de manera gratuïta durant tota la jornada a la Sala Clavé de la Unió. Figueres ha programat unes lectures dramatitzades i Castelldefels convoca la segona edició del Festival Duetwo, concurs d’escenes de màxim deu minuts i per a dos personatges, obert a creadors i intèrprets amateurs.

A l’Alt Penedès, la celebració coincideix amb la programació de la 31 Roda del Teatre, i es podrà gaudir de tres espectacles: Montserrat, Marta i Maria, al Pla de Penedès; Això no és vida, a Gelida, i Saló Primavera, a Pacs del Penedès.

Festivals Lletrescena i Mutis

A Teià es presenta la primera edició del Lletrescena, un nou festival que transita entre la literatura i la creació teatral, amb les complicitats de l’àmbit amateur i professional. La iniciativa, que tindrà lloc del 24 al 27 de maig a diversos espais del municipi, proposarà converses amb dramaturgs i autors (com Sergi Belbel, Eduardo Mendoza o Victoria Szpunberg), itineraris de lectura, presentacions i espectacles infantils. També es podrà gaudir de dues representacions: Les dones sàvies, de Molière, i Una jornada particular, a càrrec del grup amateur local La Societat La Flor de La Palma.

A Barcelona torna aquesta setmana el Mutis, festival de teatre emergent i de nova creació, una proposta que va néixer el 2010 en l’àmbit universitari. El festival, estructurat en dues seccions –Mutis a escena i Mutis en formació–, oferirà una vintena d’espectacles de dansa, performance, nous formats, arts vives i teatre: físic, sensorial, d’objectes i de text.

Reivindicació del teatre amateur

El 27 de març és una jornada de festa i de cultura i per “reivindicar el teatre com una activitat de primera necessitat”, i per posar en valor els grups amateurs, “que no vivim del teatre però el teatre ens dona molta vida”, segons destaca Toni Font, el president de la FGATC.

A les diverses activitats es llegiran el manifest internacional del Dia Mundial del Teatre, que ha anat a càrrec del director nord-americà Peter Sellars, i també el manifest de la FGATC, elaborat per Maria Falcó i Jornet, que, en els temps convulsos, recorda el teatre com “un refugi, un lloc segur entre la vulnerabilitat humana”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa