Si la paraula “persona” significa etimològicament “màscara”, no és exagerat afirmar que tothom porta un petit intèrpret dins seu. El Dia Mundial del Teatre, celebrat cada 27 de març, brinda una excel·lent oportunitat per glossar les virtuts de la dramatúrgia. Per reivindicar la més primitiva de les arts, possiblement l’única en què l’espectador sent interpel·lades directament les seves emocions.

A Catalunya, el Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei es va convertir en un punt neuràlgic de la commemoració. La Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGATC), l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) organitzaren un acte senzill, intens i fresc.

Un manifest trepidant, llegit dramàticament a tres veus pels presidents de les entitats, va donar la benvinguda als assistents. Els últims versos (Feliç dia Mundial del Teatre / Per cert: un dia o tot l’any? / No ser o ser?) anticiparen el to reivindicatiu que marcaria tot el programa. Àlex Casanovas (AADPC) va demanar més oportunitats per un sector, els actrius i actors professionals, amb uns elevats índexs de desocupació i precarietat. Casanovas apuntà que Catalunya està desaprofitant el talent de moltíssims intèrprets que no troben sortida laboral.

Josep Rafecas va lloar la il·lusió i entrega que esmercen els grups amateurs de teatre en les seves obres. El president de la FGATC, qui va emplaçar tots els elencs catalans a seguir millorant les seves aptituds interpretatives, lamentà que molts grups no gaudeixin de suficients possibilitats per actuar. Rafecas va cloure el seu parlament felicitant-se que el Dia Mundial del Teatre 2017 se celebrés conjuntament.

Finalment, Salvador Casals (FAC) volgué fer valdre la feina feta pels ateneus, i més genèricament l’associacionisme, com a catalitzadors culturals. Casals va lloar la tasca desenvolupada per la Xarxa de Teatre dels Ateneus de Catalunya (XTAC) i emfatitzà el paper històric desenvolupat els ateneus, permetent l’accés a la cultura que els organismes públics no podien oferir.

La celebració va estar amenitzada per les intervencions de l’actriu i presentadora Rosa Andreu, i (lògicament) dues actuacions teatrals. Mònica Lucchetti, protagonista de l’espectacle ROIG, definia a Tornaveu l’espectacle “com una oportunitat per aprofundir en la novel·la de Montserrat Roig i redescobrir els seus articles, tan actuals encara”. Acompanyada pel guitarrista Carles Beltran, Luccheti va recitar magistralment fragments de l’obra de l’escriptora barcelonina. Alguns fragments de l’espectacle Kbarret, amb el qual el Grup de Teatre Filagarsa ha aconseguit molts premis en els Concursos Amateurs de Teatre, van tancar el programa. Els presents van acomiadar-se amb la lectura del Missatge del Dia Mundial del Teatre 2017, escrit per l’actriu Isabelle Huppert.

MANIFEST DIA MUNDIAL DEL TEATRE

Autor: Llorenç Rafecas

Ser o no ser?

(Petita pausa)

Drama o comèdia?

Professional o amateur?

Clàssic o innovador?

Públic o privat?

Prosa o vers?

Parlat o cantat?

Emoció o reflexió?

Stanislavski o Brecht?

Cervell o vísceres?

Monòleg o diàleg?

Ficció o realitat?

Ritme o pausa?

Paraula o gest?

So o silenci?

El teatre planteja preguntes. Les respostes són de cadascú.

Molts dilemes poden no ser antitètics. Valen tots dos. D’altres no.

21% o 8%?

Cultura o ignorància?

Criteri o manipulació?

Veritat o postveritat?

Empresaris o polítics?

Trump o l’ésser humà?

Progrés o involució?

D’altres dilemes, ai d’altres…! Vosaltres mateixos…

Públic o crítica?

Negoci o art?

Diners o vocació?

Feina o passió?

Après o innat?

Assajat o improvisat?

Actuar o contemplar?

A l’escenari o entre bastidors?

Escenari o plató?

Elit o participació?

Shakespeare … … o els altres?

Traduït o original?

Vedettes o companys?

Director o col·lega?

Dreta o esquerra ?……. de l’escenari…

Catre o sofà?

Pit o cuixa?

Pel davant o pel darrera?

Whatsapp o trucada?

Mirada o pantalla?

Digital o personal?

Premsa o xarxes?

Economia o humanitat?

Acollir o barrar?

Dependència o independència?

Associats o per lliure?

Feliç dia mundial del teatre!!

Per cert: un dia o tot l’any?

No ser o ser?

Gràcies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa