Tornaveu
Teatralitat popular i tradició, el llibre sobre els balls Parlats

L’any 1990 el món universitari impulsava el I Congrés sobre Balls Parlats a la Catalunya Nova. A Tarragona es van posar les bases teòriques, la denominació, la definició i l’anàlisi d’aquests espectacles tradicionals i populars de Catalunya. Vint-i-cinc anys després i amb molts estudis i treballs diversos sobre la matèria al sarró, es va celebrar el II Congrés de Balls Parlats, ara amb un caràcter internacional -es van donar a conèixer mostres d’Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica- i amb textos antics editats i representacions teatrals recuperades per analitzar a fons. Calia reflexionar i marcar noves línies de recerca sobre els Balls Parlats, i el departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, en el marc dels actes de la celebració del 500 Aniversari de la primera documentació escrita del Ball de Dames i Vells a Tarragona, va organitzar el Congrés amb un comitè científic de primer nivell.

I de resultes d’aquella experiència n’ha sortit el llibre Teatralitat popular i tradició. II Congrés Internacional de Balls Parlats, editat per Editorial Afers, en què s’explica l’evolució d’una de les formes més importants de la teatralitat popular que combinen evolucions coreogràfiques elementals, dansades al compàs de músiques rudimentàries, amb uns parlaments dialogats i en vers, cantats o recitats, de transmissió fonamentalment oral, que només es fixen per escrit tardanament. El lector descobrirà que els balls parlat tracten arguments diversos, des de la sàtira de costums fins als combats llegendaris, passant per tota mena de balls festius incloent-hi els de temàtica religiosa, generalment vinculada al sant patró de la localitat que el representa.

Teatralitat popular i tradició recull les intervencions al II Congrés Internacional de Balls Parlats realitzat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona del 24 al 26 de setembre del 2014.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa