Tornaveu
La segona vida dels Cinemes Texas: cine i teatre en un mateix espai

Després de gairebé tres anys, una de les sales de cinema més emblemàtiques de Barcelona ressorgirà a la tardor amb un projecte cultural potent que va més enllà de la projecció de pel·lícules en català i reobrirà amb una proposta de proximitat que inclou teatre de format mitjà -aproximadament unes 200 butaques- i cinema en la nostra llengua -amb subtítols també- per a tots els públics.  L’equip impulsor del projecte, rebatejat com a Espai Texas, està liderat per les productores Isona Passola i Anna Rosa Cisquella, Flyhard Produccions i la cooperativa Barc. Es mantindran dues de les quatre sales per a projeccions cinematogràfiques que existien durant la darrera etapa de l’equipament i s’hi afegeix el nou teatre.

Una segona vida a la tardor

D’aquí a la tardor, quan es preveu arrencar la segona vida dels Texas, les instal·lacions passaran un intens procés de reforma que anirà a càrrec de l’equip de l’arquitecte Francesc Guàrdia i que tindrà un cost total de 450.000 euros, als quals caldrà sumar altres despeses lligades a la represa de l’activitat (contractació de personal, llicències, assegurances, etc.). És per això que l’equip impulsor ha obert una campanya de micromecenatge que “ajudi” amb “almenys” 40.000 euros a fer realitat el projecte. Són els diners que falten per acabar de sufragar el cost de les obres, que haurien d’arrencar a partir de l’abril.

A més, nou Espai Texas continuarà vinculat al barri de Gràcia com una peça clau de la seva vida cultural: “Els Texas sense Gràcia no s’entenen, i Gràcia sense el Texas tampoc. Volem reteixir la relació amb el barri i apostar per una Barcelona que esdevingui capital cultural”, expliquen des del projecte, que recorden que mantindran “els preus econòmics en les entrades, com ja succeïa en la seva última etapa”.

Vídeo de presentació del nou projecte Espai Texas

Ajudar des de 10 euros

Isona Passola va explicar al programa Tot es Mou de TV3 que l’Ajuntament i la Generalitat havien ajudat a tirar endavant el projecte, però que també Òmnium Cultural ha estat una peça clau per bastir la idea i trobar suports. Ara, però, Passola demana la implicació de la societat civil per poder fer realitat la segona vida dels Cinemes Texas, com un punt de trobada per gaudir de la cultura en petit format i en la nostra llengua.

Es poden fer aportacions que van des dels 10 euros fins a més de 1.000 euros. Les recompenses van des d’entrades per a les sessions, bosses de mà fins a plaques commemoratives amb el nom de la persona en una de les butaques, a més d’informació avançada sobre les estrenes. I, per altra banda, cal recordar que les aportacions es poden desgravar parcialment a la declaració de la Renda. Per exemple, si es fa una aportació de 150 euros, Hisenda en retornarà 120. O si se n’aporten 20, el contribuent en recupera 16.

El capital de què disposa fins ara la iniciativa prové de les aportacions dels socis i, en bona mesura, d’una subvenció de 270.000 euros del Consorci del Pla de rehabilitació i equipament de teatres de Barcelona (amb participació de totes les administracions) i una altra de directa de l’Ajuntament de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa