Tornaveu
Pineda de Mar, capital del teatre amateur de Catalunya

Pineda de Mar celebrarà la 14a Mostra Nacional de Teatre Amateur del 29 d’abril a l’1 de maig i durant tres dies tornarà a ser la capital del teatre amateur de Catalunya. La població maresmenca acollirà un total de 57 representacions teatrals, tallers, xerrades i activitats durant la celebració de La Mostra, al llarg de diferents espais de Pineda de Mar. “Una cita com la Mostra permet que diferents persones amb una mateixa afició es trobin i es coneguin entre ells, cosa que potencia la xarxa del teatre amateur, i és una demostració que la societat civil, l’associacionisme, té una gran capacitat organitzativa”, ha exposat el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, que ha expressat la satisfacció, com a actor –“encara que sé que durant quatre anys no podré actuar”- de presentar la roda de premsa de la Mostra, que ha tingut lloc dimecres 13 d’abril al Centre d’Estudis i Recursos Culturals (Montalegre, 7).

A l’acte de presentació, Xavier Amor, alcalde de Pineda de Mar, ha destacat els esforços del consistori per enllestir per a la Mostra dos nous equipaments que s’afegeixen com a espais on es duran a terme les representacions: l’Auditori i el Centre Cívic Poblenou. Aquests dos espais, juntament amb la carpa a la plaça Espanya, amb capacitat per a 400 localitats, s’afegeixen als escenaris del Centre Cultural i Recreatiu de Pineda (Sala Gran, Sala Tívoli i Sala Polivalent), Can Comas (auditori i pati), Espai Taller, Espai Mèlies-Sara Llorens, i també hi haurà espectacles de carrer.

Una cinquantena de companyies i grups d’arreu de Catalunya participaran a La Mostra que també comptarà amb la participació de dos grups internacionals: l’Abisto Compagnie de Toulousse (França) i la companyia Riftheatre d’Al Hoceima (el Marroc). “Cal que la gent hi vingui ben dormida, perquè els espectacles començaran a les 9:30h del matí i s’allargaran fins a la matinada”, ha exposat rialler Josep Rafecas, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, que ha destacat la diversitat del programa. Textos clàssics catalans, universals, obres recents de dramaturg reconeguts, així com obres de nova creació completaran una oferta per a tots els amants del teatre, que també acollirà actuacions de dansa, màgia i circ.

Quim Estol, president del Cercle Cultural i Recreatiu de Pineda, entitat co-organitzadora, ha reivindicat la tasca del centenar de voluntaris que faran possible la celebració de la Mostra.

Un acte central emotiu

L’acte central de la Mostra Nacional de Teatre Amateur, diumenge 1 de maig a les 11.15 h tindrà lloc a la nova carpa instal·lada a la plaça Espanya, per tal d’acollir un major número de persones en una celebració que suposarà un homenatge a la companyia humorística de teatre gestual Vol-Ras, que s’ha acomiadat dels escenaris.

Des dels seus inicis la Mostra Nacional de Teatre Amateur té l’objectiu de ser un aparador de tota l’activitat que duen a terme amb molt d’esforç la diversitat de companyies de teatre del país. Enguany, amb la col·laboració de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC), dissabte 30 d’abril a les 10 h es durà a terme una trobada entre programadors i companyies de teatre, fet que situa la Mostra com un bon trampolí per a les produccions amateurs per tal d’arribar als teatres d’ateneus que integren la XTAC.

Xerrada sobre Josep Maria Folch i Torres

Com és habitual, la Mostra Nacional de Teatre Amateur comptarà amb xerrades. Marc Gall, director de l’agència de comunicació Comèdia, analitzarà el tractament que els mitjans de comunicació fan del fenomen del teatre, dissabte 30 d’abril a les 11.45 h a l’auditori de Can Comas.

En el marc de la celebració del centenari de la primera representació d’Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, el fill del novel·lista i dramaturg, Ramon Folch i Camarasa, també escriptor i traductor, oferirà una conferència sobre l’obra teatral del seu pare, dissabte 30 d’abril a les 18.30 h a l’auditori de Can Comas. Segons fonts de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, el 40% de les representacions teatrals de la temporada de Pastorets ho fan amb la versió de Folch i Torres.

Els espectacles que se celebraran als carrers i places seran gratuïts. Per a la resta de funcions el preu de cada entrada serà de 3 euros, també es podran adquirir abonaments per a tots els espectacles al preu popular de 10 euros.

La XIV Mostra Nacional de Teatre Amateur està organitzada per l’Ajuntament de Pineda de Mar, el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa