Tornaveu
“Només aconseguir que la gent vagi al teatre i pari el temps ja és un acte revolucionari”

L’actriu i secretària general de l’AADPC, Rosa Andreu, va ser l’encarregada de presentar l’acte, i l’actor i president de la mateixa associació, Àlex Casanovas, de llegir el manifest conjunt de les entitats organitzadores i escrit per Guillem Albà. En el seu discurs, Albà, en boca de Casanovas, va recordar el seu lligam amb el teatre i la seva família, una companyia de titellaires que, com molts d’altres del sector, mai han gaudit de reconeixement però mai han parat de treballar. I va afirmar que, davant de totes les desgràcies, fer teatre segueix tenint sentit: “Em consola pensar que dedicar-me a això pot ajudar a canviar el món”. Primer, perquè en un món en què no parem de córrer, “només aconseguir que la gent vagi al teatre i pari el temps, ja és un acte revolucionari”. I també perquè “si aconseguim que surtin del teatre una mica més feliços… ja valdrà la pena”.

Casanovas va acabar el manifest reclamant un teatre accessible a tothom, plural i divers, “on les dones i les persones racialitzades no siguin excepció, sinó protagonistes”.

El president de l’AADPC també va reivindicar el teatre amateur, perquè pel fet de no haver de dependre d’aquesta professió per sobreviure, els actors amateurs es poden permetre fer teatre al seu ritme i de qualitat. En aquest sentit, Salvador Casals, president de la Federació d’Ateneus, i Montserrat Condemines, sots-presidenta de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, van recordar Josep Rafecas, que va morir a finals de l’any passat.

En una festa com aquesta no podia faltar l’espectacle. El grup de teatre del Centre va interpretar una mostra de la l’obra que estan preparant, una lectura dramatitzada d’uns textos de Frederic Soler “Pitarra” i Pere Calders. També va pujar als escenaris l’actriu Fina Rius, qui va emocionant al públic representant un fragment d’Ismene, germana d’Antígona, una obra que parla de la presència de les dones a l’esfera pública, del discurs de la desobediència i de la importància de tenir un espai propi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa