Tornaveu
La temporada de Passions es reinventa i resisteix la pandèmia
Representacions en format reduït i amb més protagonisme de la tecnologia, emissions en ‘streaming’, vídeos i pel·lícules en línia i exposicions. Després d’un any confinades, les Passions retornen a escena, amb espectacles reformulats i adaptats, algunes cancel·lacions, però també amb noves propostes innovadores per seguir arribant als aficionats i arribar a nous públics, que denoten la voluntat de mantenir l’essència d’aquestes tradicions i demostrar que la cultura és més necessària que mai.

Aquest dissabte 27, la Passió d’Esparreguera arrencava la primera de les sis funcions que farà fins a l’1 de maig. Ha estat un espectacle reduït (menys de dues hores en lloc de les cinc habituals), sense el format matí/tarda emblemàtic, amb menys quadres i menys actors i en què ha cobrat més protagonisme la tecnologia, amb projectors i efectes visuals. I és que la pandèmia ha obligat les Passions a reinventar-se i oferir una temporada atípica i de resistència.

Igual que Esparreguera, altres cinc de les 17 passions que integren la Federació Catalana de Passions han fet l’esforç d’adaptar-se a les normatives de la covid-19 i mantenen les representacions en aquest format de butxaca: Castellvell del Camp o Llinars del Vallès (que ja han acabat les funcions), o també Ulldecona i Olesa de Montserrat, que aixecarà el teló el Divendres Sant. En aquest municipi, per primer cop, emetran també per ‘streaming’ per compensar el menor aforament del teatre, i inclouran continguts audiovisuals inèdits.

Propostes innovadores

Altres Passions, en canvi, no pujaran a escena aquesta temporada. Algunes, com la de Cervera, ha optat per saltar-se la temporada i preparar-se pel 2022, però moltes altres, a canvi, han apostat per nous formats i propostes innovadores. Com explica Jordi Carapuig, president de la Federació, la pandèmia ha donat “l’oportunitat de per reinventarse” i de “provar coses noves que en condicions normals no faríem, com entrar en el món de les tecnologies o implantar plataformes digitals de pagament perquè des de qualsevol lloc del món puguin gaudir dels nostres espectacles”.

Així, Vilalba dels Arcs proposa un programa alternatiu, amb l’encesa del Camí del Calvari, l’exposició ‘25 anys aPassionats’ i una lectura dramatitzada de la Passió. I a Vilanova i la Geltrú estrenen una pel·lícula (que també es podrà veure per la televisió local) que repassa les diferents escenes de la història pels espais més emblemàtics del municipi, i que han participat quaranta persones. Altres entitats també publicaran audiovisuals i altres iniciatives a les xarxes socials, amb imatges de temporades anteriors i nous continguts.

El president de la Federació destaca que en les primeres representacions que s’han fet públic ha respost molt bé, amb respecte, i han demostrat que “la gent té ganes de teatre i que, si posem totes les mesures, la cultura és segura”. I considera que aquestes versions reduïdes podrien mantenir-se i conviure amb els espectacles tradicionals, ja que “són una forma d’arribar a un nou públic que prefereix una funció d’una hora i mitja a una de quatre hores”.

Carapuig conclou que aquesta serà una temporada de transició per retornar més forts el 2022, un any que coincidirà amb l’Europassion a Esparraguera, una trobada de Passions europees que posarà el municipi al centre d’aquestes manifestacions culturals i tradicionals del continent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa