Tornaveu
La Mostra Nacional de Teatre Amateur més completa

Quina relació tenen Cyrano de Bergerac, un auto sacramental de Jesús, les llàgrimes d’impotència d’un pescador de Lampedusa cansat de recollir refugiats a la Mediterrània, o bé l’assassinat que “Un visitant nocturn” suposadament comet en una casa benestant? Totes aquestes històries, i moltes altres, podran ser viscudes a la XVa Mostra Nacional de Teatre Amateur de Pineda de Mar que tindrà lloc entre el 28 d’abril i l’1 de maig.

Lluís Puig, Quim Estol, Josep Rafecas i Santiago Macip, en representació del Departament de Cultura, el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGATC) i l’Ajuntament de Pineda de Mar respectivament, se citaren al Palau Moja de Barcelona (6 d’abril) per explicar els trets més substancials d’una edició que presenta importants novetats artístiques.

“A Catalunya, tothom qui té inquietuds interpretatives, pot trobar un grup de proximitat on desenvolupar-les”, emfatitzà Puig. El Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals va trencar el gel subratllant el progressiu protagonisme adquirit per la Mostra en l’àmbit nacional, així com la seva capacitat per oferir una selecció molt eclèctica dels elencs catalans. Una demostració de la gran vitalitat dels grups amateurs de teatre catalans.

Va prendre el relleu Quim Estol, qui va definir la Mostra com un “punt de trobada de tota la gent que estima el teatre”. Estol explicà la dinàmica organitzativa de les jornades, que troben en l’Ajuntament de Pineda un gran ajuda per disposar de tots els equipaments necessaris; en la FGATC una dedicació no menor per garantir l’èxit artístic i logístic desitjable; i en el mateix Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar tota la feina necessària per muntar i desmuntar els escenaris i assessorar el públic assistent.

A continuació, Rafecas enumerà les dades que marcaran la present edició de la Mostra: 75 activitats teatrals durant 4 dies a un preu molt popular: 10€. Més enllà dels números, el president de la federació teatral volgué esmentar algunes de les activitats no artístiques d’un programa que definí com a “molt destacable”. Entre aquestes, sobresurten la celebració del IV Consell de la Xarxa de Teatres Amateurs de Catalunya (XTAC), la xerrada “Teatre amateur, teatre professional” a càrrec d’Àlex Casanovas, i l’homenatge a l’actriu Montserrat Carulla (que comptarà amb la presència del conseller de Cultura Santi Vila).

Per la seva singularitat, Rafecas també esmentà l’Auto Sacramental de Sant Vicenç dels Horts –que requereix 90 intèrprets i per primera vegada s’interpretarà lluny del municipi llobregatí–, la representació de L’Auca del Senyor Esteve (produïda per la XTAC), les 5 actuacions infantils previstes i la presència de dos grups internacionals: A Fleur Mots (Tolosa) i Grup Santiago Rusiñol (Madrid).

Macip va cloure la presentació explicant la gran tradició teatral existent a Pineda, recentment plasmada amb el reconeixement a dos dels seus veïns (Míriam Iscla i David Verdaguer) amb el Premi Butxaca. L’alcalde va agrair “la impressionant tasca de la Federació de Grups de Teatres Amateurs de Catalunya”, i va emplaçar tots els pinedencs a sentir-se partícips d’aquesta festa: “El bon ambient que es respira entre totes les persones que ens visiten és increïble. Ara volem implicar més la gent del poble. Aconseguir que s’apropin als múltiples espais que hem preparat, i que gaudeixen del teatre íntim, en petit format”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa