Tornaveu
La mostra de teatre amateur de Pineda es fa itinerant i oferirà prop de 50 espectacles
Davant la situació sanitària encara complexa, i per garantir una àmplia participació, la Federació de Grups Amateurs de Teatre ha reformulat la tradicional Mostra de Pineda de Mar, escampant-la per tot el territori i allargant-la en el temps. El resultat és Itinera: 46 espectacles a càrrec d’altres 46 grups, una vintena de municipis d’arreu de Catalunya i dos mesos de durada. La iniciativa vol donar a conèixer la qualitat i l’eclèctic ventall, en gèneres i formats, del panorama teatral del país i a la vegada recuperar el contacte amb el públic.

Itinera s’inaugura aquest dissabte 4 de setembre a la tarda a l’escenari de l’Agrupació Congrés de Barcelona amb l’obra La meva vida en una capsa, primer projecte de la companyia 3 aquaris per a 1 peix, de Canet de Mar. Es tracta d’un espectacle divertit i multidisciplinar, escrit per Clara Puig, que explora les emocions a través dels colors. Diumenge la mostra viatja fins a Gelida, l’Arboç, Calella de la Costa i Sant Feliu de Guíxols, amb Menuda noche, una comèdia musical del grup barceloní Livelai; èxits recents com Avui no sopem, a càrrec d’Encert, de Sabadell; clàssics com L’estranya parella, amb el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar, i La Bête, amb Teatre pels Descosits, de Barcelona, i la distopia pertorbadora Refugiats, de Marcenia Baqués, a càrrec del Cercle de Valldoreix.

Programa eclèctic i de qualitat

El que es pot veure aquest primer cap de setmana és una bona representació del que oferirà la Mostra Nacional de Teatre Amateur Itinera tots els dissabtes i diumenges fins a finals d’octubre: gran qualitat de propostes i una amplíssima varietat, que inclou “clàssics, contemporanis, obres d’autors i autores nacionals, internacionals, creacions pròpies, musicals, drama, comèdia…”, explica Toni Font, el president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. També hi veurem moltes obres escrites o dirigides per dones, ja que des de l’organització s’han aplicat mesures de discriminació positiva en la selecció d’obres, per prioritzar la mirada femenina en el teatre.

Aposta per la presencialitat

Durant la pandèmia el teatre amateur, com altres àmbits culturals, també ha hagut d’aprendre a treballar en línia, però a Itinera s’ha optat per fer tots els espectacles presencials i recuperar el contacte amb el públic: “Nosaltres som una federació de grups de teatre, no de sit-coms ni de creació cinematogràfica”, explica Toni Font. “Ens hem adaptat a nous formats quan no ens ha estat possible anar al teatre, als centres cívics, al carrer, o allà on sigui, que ens permetés l’assistència de públic. Ara la situació ha canviat i, per tant, no volem renunciar a viure el batec del públic”.

El president de la federació destaca la il·lusió que han posat els grups participants i “la generositat” dels espais que acullen els espectacles, però comenta que desitja que aquesta sigui “la primera i l’última edició”, de la Mostra Itinera: “N’estem orgullosos, i tant!, però ja estem treballant per tornar al format habitual. El fet de fer-la en un indret determinat durant un cap de setmana, fa que la Mostra esdevingui la festa major dels grups amateurs del país. És un punt de trobada, de convivència entorn del teatre. Ens hi trobem grups del país però també de fora, tant de l’estat espanyol com d’altres països”.

La cloenda de la Mostra serà del 29 al 31 d’octubre, coincidint amb el II Congrés de Teatre Amateur, que tindrà lloc a Santa Susanna, al Maresme.

Consulta la programació de setembre aquí.

Documents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa