Tornaveu
La 16a edició dels premis Arlequí premia l’actor Jordi Bosch
La 16a edició dels premis Arlequí, convocats per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, reconeixeran la tasca d’entitats, persones i grups dedicats a fer més gran la família del teatre amateur al llarg del 2017. La gala de lliurament tindrà lloc dilluns 5 de novembre de 2018 a les 19h, a la seu de SGAE Catalunya (al passeig de Colom, 6, de Barcelona).

Els premis no tenen un component competitiu, són els grups o coordinadores de teatre amateur que envien a la federació les seves propostes sobre activitats dutes a terme durant l’any anterior, que un jurat analitza i en tria els guardonats de les cinc categories. Enguany l’Arlequí de la categoria especial -una secció que premia la trajectòria de persones que, sense estar directament relacionades amb el teatre amateur, han contribuït a la seva difusió i enfortiment- reconeixerà al conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig, de manera que des del jurat es pretén fer visible el compromís de Puig durant els anys que va ostentar el càrrec de director general de Cultura Popular i la sensibilitat mostrada durant la seva trajectòria a la conselleria de Cultura.

L’Arlequí dedicat al professional recau a Jordi Bosch, actualment de gira amb l’obra Humans, i que al desembre es tornarà a posar a la pell d’un dels veïns d’Adossats, un dels grans èxits de públic de l’any passat. Bosch és un actor que va iniciar la seva trajectòria als grups Tramvia de Mataró i Sala Cabanyes. Si aquest guardó sempre premia un actor professional que hagi tingut vincles amb el teatre amateur, en el cas de Bosch, des dels inicis de la seva carrera, sempre ha estat disposat a col·laborar i donar suport a iniciatives dutes a terme en l’àmbit amateur.

Pel que fa al premi a la persona s’ha concedit ex aequo a Florenci Aymerich i Llorenç Rafecas i Jané. Aymerich és un veterà del teatre amateur que ha estat director i president del grup El Fanal de Sant Quintí de Mediona i ha presidit durant anys la coordinadora de Grups Amateurs de Teatre Alt Penedès (GATAP). Un compromís equiparable és el de Llorenç Rafecas, químic de professió que ha demostrat les fronteres, sovint molt difuses, entre amateurs i professionals. Seves són les traduccions al català emprades avui dia d’obres com L’estranya parella (de Neil Simon), o, entre d’altres, Copenhague Michael Frayn, una traducció que és la que es va poder veure en l’estrena de l’obra al Teatre Nacional de Catalunya en el muntatge de Ramon Simó, amb actors com Pere Arquillué, entre d’altres. A més, Rafecas ha adaptat l’obra de David Lodge, Pensaments secrets, participant en la producció d’una obra dirigida per Lluís Soler amb Mercè Pons i Àlex Casanovas. Rafecas ha compaginat aquest vessant amb la seva vinculació amb el grup de teatre El Centre de Llorenç del Penedès, on ha estat un dels directors i, de manera sovint, actor.

En la categoria d’entitat s’ha premiat al Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar, amb l’objectiu de destacar la seva col·laboració en l’organització de la Mostra Nacional de Teatre Amateur de Pineda de Mar, que any rere any omple de teatre els carrers de la vila, i ja en van 16 edicions. El grup premiat enguany és Inestable Ceretana de Teatre, que des de Puigcerdà ha contribuït a fer del teatre un focus cultural, participant en diferents iniciatives de carrer més enllà dels escenaris i, contribuint així a la vida cultural del municipi. Però a més, el jurat ha destacat la implicació del grup en les iniciatives de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, i sempre ha mostrat obres de gran qualitat.

La 16a gala de lliurament dels Arlequí, que tindrà lloc dilluns 5 de novembre a les 19h a la seu de la SGAE, serà una trobada càlida de la família del teatre amateur català i, com és habitual, hi haurà un tastet del grup guanyador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa