Tornaveu
Els Premis Arlequí reconeixen l’actriu Mercè Pons i el Centre Cultural Recreatiu d’Ulldecona
Aquest cap de setmana Pineda de Mar ha estat el gran aparador de la vitalitat, heterogeneïtat i creativitat del teatre català. Prop de 800 persones han passat per la 18a Mostra Nacional de Teatre Amateur, que ha ofert més de quaranta espectacles d’una quarantena de companyies a set espais de la ciutat. Enguany també s’han pogut veure muntatges de França, Suïssa, del País Valencià i la Catalunya Nord. L’acte central es va fer dissabte, amb el lliurament dels Premis Arlequí 2021, que vam guardonar també a l’actor i director Toni Solanes i La Farseta de Gandesa.

L’actriu Mercè Pons ha rebut el premi al professional per la seva àmplia trajectòria, tant al teatre –al costat de directors com Josep Maria Flotats i Mario Gas– com al cinema i la televisió, on es va fer molt popular arran de sèries com El cor de la ciutat o Ventdelplà. El jurat ha valorat la seva “gran estima que ha demostrat durant tots aquests anys vers el teatre amateur”. El guardó se suma a altres reconeixements que ja té l’actriu, com El Ojo Crítico com a millor actriu de cinema, el Premi de Cinematografia Ciutat de Barcelona i el Premi de la Crítica de Barcelona com a actriu revelació.

El Premi Arlequí en la categoria de persona va ser per a Toni Solanes Santjust, director i actor que “als seus 85 anys, continua actuant com el primer dia que va trepitjar un escenari”. El jurat dels premis va destacar com “un referent dins el teatre amateur” i “un mirall per tot el jovent que comença i per aquells que ja tenen una edat”.

El premi a l’entitat se’l va endur el Centre Cultural i Recreatiu d’Ulldecona, que enguany celebra 75 anys. Per al jurat, l’entitat representa “la història de gran part de l’activitat de caràcter sociocultural i d’esbarjo” que es fa al municipi, amb l’objectiu fonamental de “conrear i transmetre la llengua, la cultura i la personalitat nacional catalana”.

El premi al Foment del teatre Infantil o juvenil ha estat per La Farseta de Gandesa, la secció infantil i juvenil de La Farsa, per la seva funció formadora de noves generacions en el teatre amateur i de difusió de la cultura teatral.

Finalment, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya va atorgar una menció especial a la Fédération Midi Pyrenées, per la seva col·laboració continuada amb les activitats de la Federació i el seu compromís amb el teatre català.

Els organitzadors han fet una valoració positiva de la mostra, que ha permès, després de dos anys de pandèmia, per una doble retrobada: la dels actors amb el públic i la de les companyies de teatre entre si, sense mascaretes ni restriccions. L’esdeveniment ha tornat a demostrar la vitalitat del teatre amateur i les moltes ganes de fer i de gaudir del teatre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa