Tornaveu
Els grups amateurs criden a recuperar l’esperit del teatre independent
Després de més d’un any de pandèmia i amb les sales i els grups encara a mig gas, la celebració del Dia Mundial del Teatre, aquest dissabte 27 de març, arriba amb un caràcter més reivindicatiu. La importància del teatre per alimentar la salut i l’ànima, una crida a seguir actius i a omplir les sales, i també una reivindicació de l’esperit del teatre independent són alguns dels missatges que farà sentir el món amateur en aquesta jornada. A més, els grups i coordinadores integrants de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGATC) han programat activitats, com píndoles i monòlegs, a diverses poblacions.

La principal activitat serà l’acte conjunt que celebraran la FGATC amb la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), una trobada que altres anys es feia presencialment, però que enguany es traslladarà a les xarxes. Jordi Almirall, del grup Teatre de Teià, en representació de la FGATC, s’encarregarà de llegir el manifest conjunt, on farà una crida a recuperar l’esperit del teatre independent dels anys setanta del segle passat que, de la mà dels grups amateurs, apostava per la renovació i la recerca teatral. Almirall anima, tant als amateurs com als professionals, “a provar nous llenguatges, a arriscar, a desfermar la imaginació i transgredir”, i “tornar a engegar un procés d’innovació i creació teatral”.

A l’acte també es llegirà el manifest internacional de l’actriu Helen Mirren i des de l’àmbit professional es recordarà a les institucions que per mantenir i protegir la cultura no n’hi ha prou amb una “declaració d’intencions” sinó que cal destinar-hi els recursos necessaris.

Tasts de teatre

En el Dia Mundial del Teatre no faltarà el vessant festiu. Els grups i coordinadores de la Federació han programat diverses propostes arreu del territori, com fragments breus dels seus muntatges, cançons i monòlegs, tant als carrers com als teatres, a més d’iniciatives virtuals.

Així per exemple, la Coordinadora GATAP (Grups Amateurs de Teatre de l’Alt Penedès) convidarà dissabte 27 a un TAST de Teatre Breu al teatre Can Bolet de Vilafranca del Penedès. S’hi representaran Runes, de Valeri Lauga; Es rifa un home, de Rosa Maria Arquimbau; Pànic escènic, de Jordi Pujol; El moble, d’Irene Puig, i Una parella… model? de José Bielma, a càrrec de les companyies Taller d’Assaig Teatre-TAT de Vilafranca, Les Escoles Gelida Teatre i La Companyia es grata, de Can Rossell, Subirats.

El mateix dia, a Sant Cugat del Vallès, sis companyies amateurs representaran unes píndoles teatrals a la plaça de Barcelona. I l’endemà, el diumenge 28, la Coordinadora de la Catalunya Central oferirà unes Espurnes Teatrals a les Torres de Fals, a Fonollosa (Bages), unint teatre i patrimoni.

Tornada a la presencialitat

El president de la FGATC, Toni Font, recorda que el Dia Mundial del Teatre és sempre una data assenyalada del calendari i espera que enguany “serveixi per esperonar la represa de l’activitat teatral, amb totes les mesures sanitàries necessàries”. Destaca que malgrat les dificultats d’aquest any, la federació i entitats han pogut mantenir activitats, com xerrades, formacions, I Jornada de Teatre Breu, el lliurament dels Premis Arlequí…, que han tingut bona acollida. “Però les activitats telemàtiques no són una fita per a nosaltres i esperem que ben aviat puguem prendre-les com una anècdota”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi Pericot a març 26, 2021 | 11:42
    Jordi Pericot març 26, 2021 | 11:42
    Felicitar a Jordi Almirall per la seva proposta de recuperar l'esperit del teatre independent que, evidentment, no vol dir tornar al teatre dels passats anys setanta sino reincorporar-hi l'entusiasme, la imaginació i la innovació que tant el van significar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa