Tornaveu
El teatre popular a‘Caramella’

El número 31 de la revista de música i cultura popular Caramella dedica el seu dossier central a analitzar l’estat de salut del teatre amateur dalt de l’escenari i al carrer. Ofereix vuit articles que aborden plantejaments genèrics com ara la festa i el drama d’origen o els balls parlats, però també continguts més específics com ara els diables del model penedesenc i els seus balls parlats, el teatre popular del Carnestoltes, el cant de la Sentència del Migjorn Gran, els Reis o el teatre popular de Nadal.

En aquest exemplar hi trobem el reportatge Artur Blasco. El llarg camí pirinenc, on es parla de la trajectòria d’aquest músic, cantant i estudiós musical, a partir de l’entrevista que li va realitzar Josep Vicent Frechina, i que es completa amb una detallada discografia pròpia i compartida.

Els lectors de Caramella també hi trobaran les seccions habituals de Tocadors i sonadors (on es parla dels grups Krama, S’Estol des Gerricó i Canya d’Or); Cultura popular (amb articles sobre la relació de Narcís Oller i Josep Yxart davant la cançó popular; Les Danses de Guadassuar; El dimoni no em fa por! Música i identitat a la festa de Sant Bartomeu de Montuïri; 1506: Inquisidor versus pirotècnic).

Altres seccions són: Trobades i festivals, que inclou un reportatge del festival de folk Rubrifolkum!; Cultura popular a l’escola amb l’anàlisi de Joan F. Vidal sobre la Música tradicional i memòria sonora radicant en educació. La secció Instruments es dedica a la gralla subbaixa, de la mà de Daniel Carbonell; a l’apartat Associacions es parla dels vint anys dels Diables de Cervera Carranquers. A la secció Amb altra veu hi trobareu una aproximació a una veu destacada del flamenc més genuí, Juan Moneo el Torta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa