Tornaveu
El teatre, píndola contra els mals de la societat

Aconseguir que els adolescents i els joves en situació de risc i exclusió social expressin i controlin les emocions i els sentiments per mitjà del teatre. Aquest és l’objectiu del projecte Actuem! Teatre Social per a Joves, impulsat per la Fundació Roda i ImpactaT Intervencions Teatrals. Com explica en una entrevista a La Vanguardia la directora de la fundació, Anna Corbella, “a partir de les experiències i vivències fem una obra de teatre que es representa a la Trobada de Teatre Social per a Joves Deslimita’m, que tindrà lloc el proper dissabte 20 d’abril al teatre Barts de Barcelona.

De fet, “allò més important no és la representació, sinó el treball previ realitzat al llarg de trenta sessions formatives on un educador i un actor aconsegueixen que aquests joves s’obrin, expliquin conflictes que tenen, les seves preocupacions, angoixes… El teatre és, per a nosaltres, una eina transformadora, educativa, de prevenció i de lluita contra l’exclusió”, sentencia la directora de la Fundació Roda. Després de cada cicle formatiu, els efectes en els joves són molt positius: “notem canvis en la conducta i en les relacions amb els altres. Hi ha tot un treball de reflexió”.

En aquesta sisena edició de la Deslimita’m Trobada de Teatre Social per a Joves –que compta amb la col·laboració de la Fundació Autor de la Societat General d’Autors i Editors (Sgae)–, hi participaran deu grups de nois i noies d’Abrera, Cardedeu, Sant Adrià del Besòs, Sant Just Desvern, Badia del Vallès, Pallejà i Barcelona, que a través de les seves obres mostraran el poder transformador i no violent del teatre, alhora que els serveix com a mitjà de reflexió.

La Fundació La Roda va néixer l’any 2003. És hereva de l’associació La Roda, creada l’any 1977, i és un dels circuits d’espectacles familiars i d’educació en el lleure més destacats de Catalunya. Ofereix programacions estables d’espectacles per a tots els públics i tallers per a educadors, joves i infants. També du a terme projecte culturals, educatius i de sensibilització amb la finalitat de millorar el lleure infantil i juvenil i educar en els valors, lluitar contra l’exclusió social, ser una eina de dinamització i de participació cultural i estendre el lleure en català. Actualment, la Fundació La Roda està formada per un centenar d’entitats culturals, juvenils i infantils de tota Catalunya. Aquestes entitats treballen en una quarantena de barris i poblacions amb diverses mancances econòmiques, socials i culturals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa