Deu obres, deu companyies teatrals, un escenari i només quinze minuts per enganxar al públic. És el que proposa la 2a edició de La Jornada de Teatre Breu, que arriba al Casino Santfeliuenc dissabte vinent de la mà de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya. Després de la primera edició, l’any 2020, que es va haver de celebrar en línia a causa del confinament, l’esdeveniment adopta el seu format natural i es fa presencial.

“Escriure teatre és terriblement difícil i explicar una història, amb un inici i un final, i que es representi en un quart d’hora és encara més complicat. L’autor no té temps per perdre’s en el text ni un segon. Ha de crear un discurs coherent que atrapi el públic durant l’estona que dura la funció”, explica Toni Font, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya.

Aquest és el requisit que comparteixen les deu obres seleccionades per participar a La Jornada, unes propostes molt heterogènies tant en gèneres com en arguments: una comèdia sobre la vida en parella, la història de dos suïcides que es troben dalt d’una cornisa, el relat de dos sense sostre, l’absurditat d’una botiga on no hi ha res a comprar o, també, un crim que posarà a prova els talents de Sherlock Holmes, Hercule Poirot i Petra Delicado.

A l’escenari pujaran deu grups de diversos punts del territori, alguns dels quals ja van participar a l’edició anterior: l’Associació Teatral La Forja, de Collbató; 3 Aquaris per a 1 Peix, de Canet de Mar; Vada Retro Teatre i Quadre Escènic Sant Medir, les dues de Barcelona; La Sala de Rajadell; La Tropa Teatre de Vilassar de Mar; Associació Artística Encert, de Sabadell; Magma 2011-La Serreta de Valldoreix; La Tramoia de Vila-Seca i el Grup de Teatre del Centre d’Arenys de Munt.

Textos originals

Font explica que la proposta de la jornada respon a l’interès creixent “entre els nostres grups i els nostre públic” pel format del teatre breu i pel microteatre, i també a la voluntat de “fomentar la creativitat, doncs les obres que s’hi representen han de ser peces originals”.

Després de l’èxit de l’anterior edició de la Jornada (que la pandèmia va obligar a adaptar al format en línia), aquesta serà la primera que se celebra amb plena normalitat, sense limitacions d’aforament i de forma presencial, un tret que, segons destaca el president de la Federació, forma part de l’ADN del teatre: “Durant els mesos més crus de la pandèmia ens vàrem veure obligats a suspendre les activitats presencials, com tothom. Però el teatre necessita públic i necessita actrius i actors que es trobin en el mateix moment i en el mateix espai. Uns i altres han de sentir-se. Nosaltres som companyies de teatre, no de sitcom o de cinema.”

Des de la Federació espera que aquesta edició serveixi per encetar “el camí cap a la consolidació de la Jornada de Teatre Breu”, un esdeveniment que tornarà l’any 2024.

Documents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa