Tornaveu
El Taca’m celebra els 30 anys i premia una adaptació de ‘La plaça del diamant’

El concurs de teatre amateur del Centre Democràtic i Progressista tanca la 30 edició amb la celebració del tradicional sopar i lliurament de premis dissabte 2 de juny. Enguany surt condecorat el Grup de Teatre de Sant Hipòlit de Voltregà per la seva particular versió de la novel·la de Mercè Rodoreda, La plaça del diamant, enduent-se, entre d’altres, el premi a la millor obra per part del jurat i el primer premi de la votació popular.

L’acte s’ha celebrat a la sala d’actes del Centre Ateneu Democràtic de Caldes de Montbui, un espai que des de fa uns anys es troba en obres, de fet, encara no pot acollir representacions (les mateixes representacions del Festival Taca’m s’han dut a terme a la sala d’actes de l’escola d’arts escèniques Stage de Caldes de Montbui). Amb aquest acte s’ha celebrat la 30a edició d’un festival de teatre amateur plenament consolidat, que des del 4 de febrer al 25 de març ha ofert la tarda dels diumenges les obres escollides per al concurs.

Al llarg de la nit s’han repartit trenta-sis guardons en quinze categories diferents. Enguany el concurs ha acumulat 800 espectadors, el que representa un augment del 18% en relació a l’edició anterior.

L’acte de lliurament de premis, al qual hi ha assistit Jordi Solé, alcalde de Caldes de Montbui, ha tingut lloc a la sala de teatre de l’ateneu El Centre, que actualment es troba en procés de rehabilitació. En els cinc darrers anys, l’entitat ha invertit prop de 400.000 euros en un procés de rehabilitació de diferents espais de l’ateneu, com ara el sostre -que s’ha refet de nou-. el terra, la zona de camerinos amb nous serveis i dutxes, a més d’iniciar treballs relacionats amb la millora de l’accessibilitat. En una nova fase es preveuen actuacions sobre el conjunt de l’espai escènic.

L’objectiu és que la nova sala de teatre sigui un espai multifuncional, que pugui acollir activitats en diferents formats. Amb la celebració del sopar a la sala de teatre, El Centre vol reivindicar el seu propi espai i les diferents iniciatives sorgides que, al llarg dels anys, han endegat socis i sòcies per a dignificar-lo.

Uns premis que reconeixen totes les disciplines del teatre

Les diferents categories de premis tenen en compte actors i actrius principals i de repartiment, direcció, atrezzo, il·luminació o millor obra, entre d’altres.

El premi TACA’M a la millor interpretació femenina ha estat per Mireia Sánchez i la seva interpretació del personatge Maduresa a La plaça del Diamant, pel que fa al primer premi d’interpretació masculina ha estat per Ernest Castañé pel protagonista de l’obra Cansalada cancel·lada, del Grup de Teatre dels Amics de les Arts de Terrassa. Cal destacar les mencions especials per a la creació i interpretació musical de Segueix el teu cor, tot un musical de nova creació de la companyia del Grup Escènic Gespa, de Barcelona i per a l’ambientació musical de La plaça del Diamant.

Un concurs consolidat

Aquest any s’han presentat al concurs, una cinquantena de grups, mantenint la xifra dels darrers anys, dels quals se n’han seleccionat vuit que són els que han concursat en aquesta 30a edició. Alguns d’aquests grups concursants ja coneixien el concurs d’altres edicions, com és el cas dels Cloteatre de L’Orfeó Martinenc de Barcelona amb Figuretes de Vidre de Tenesse Williams i que ha obert el concurs d’aquest any. El Grup Escènic Gespa, també de la ciutat de Barcelona, amb Segueix el teu cor, el Grup de Teatre dels Amics de les Arts de Terrassa amb Cansalada cancel·lada són altres dels habituals al concurs al costat del Grup de Teatre de Sant Hipòlit amb La plaça del Diamant, els Tic Escènic de Castellar amb l’obra Aquesta nit tanquem i la KMama de Calafell amb El pescador d’estels, que ha tancat la temporada. El Grup de teatre cassanenc de Cassà de la Selva i els 8uit de teatre de Sant Cugat del Vallès s’han incorporat a la llista de grups participants al TACA’M.

El TACA’M o concurs de teatre amateur de Caldes de Montbui acumula al llarg de la seva trajectòria, diversos reconeixements: l’any 1995 el concurs rep el premi FAC (Federació d’Ateneus de Catalunya) per la seva creativitat en arts escèniques, el 2004 el Centre rep el premi internacional Mundo Teatre, per l’organització del concurs, ja plenament consolidat entre els certàmens de teatre amateur de tot Catalunya.

Consulteu la llista de tots els guanyadors en el document adjunt.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa