Tornaveu
El paper de l’espectador en les tres fases del fet teatral

Quin és el punt de vista de l’espectador en la gestació d’una obra teatral, durant la seva representació, i un cop s’ha acabat, i toca fer-se’n una anàlisi? És a dir, com pot participar el públic abans, durant i després del fet teatral? Amb aquest objectiu arrenca La participació d’espectadors en projectes escènics: oportunitats i riscos, el primer seminari organitzat per l’Associació d’Espectadors i Amics de les Arts Escèniques de Catalunya, coneguda com a Espectadors.cat. El programa consta de tres sessions on a cada una un professional del prestigi de Mercè Managuerra, Oriol Broggi i Aída Pallarès, analitzarà, a partir de les seves experiències, cada una de les parts del fet teatral en la seva interrelació amb els espectadors.

Així doncs, la voluntat del seminari és la de reconèixer i reflexionar sobre com el sector de les arts escèniques acull un canvi de model on la participació dels espectadors esdevé cabdal. El seminari, gratuït, s’adreça tant a espectadors com a professionals, ja que al voltant dels casos tractats a les sessions es posarà en coneixement de tots exemples de bones pràctiques en la participació dels espectadors.

El seminari arrenca el dilluns 18 de maig, de 19h a 20.30h, amb la sessió de Mercè Managuerra, actriu i directora del Teatre Akadèmia, que debatrà sobre La participació dels espectadors en l’activitat d’un espai escènic. La trobada es farà al mateix Teatre Akadèmia, precisament una sala que, oberta fa poc més de dos anys, ofereix una gran proximitat entre els intèrprets i el públic. Tot seguit, la periodista i crític teatral del diari digital de cultura Núvol, Aída Pallarès, reflexionarà, el dijous 28 de maig, de 18.30h a 20h, sobre el paper del crític a la sessió De quina manera els espectadors poden valorar l’interès d’una proposta escènica a La Seca Espai Brossa. Si en aquestes sessions la primera tracta la relació amb el públic durant la representació, i la segona un cop s’ha acabat l’obra, amb Oriol Broggi s’anirà a l’origen de tot, i parlarà de La participació dels espectadors en el procés de creació i representació d’una proposta escènica, a través de la seva experiència com director d’escena i director artístic de La Perla 29, amb una sessió que també es durà a terme a La Seca Espai Brossa, de 18.30h a 20h, tot i que la data està pendent de confirmació.

El seminari, coordinat per Jaume Colomer, professor del màster oficial en Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona (UB), es vol que amb el temps esdevingui permanent. La iniciativa serà una de les primeres activitats de l’associació Espectadors.cat, constituïda fa prop d’un any, i que pretén crear ponts de comunicació entre l’espectador i els gestors culturals de les activitats escèniques. Per a més informació podeu contactar amb l’associació al 670 21 97 98.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa