Tornaveu
El Paco Candel més genuí, dalt de l’escenari

Se’l considera un dels catalans més destacats del segle XX, una figura clau perquè els ciutadans que ja vivien a Catalunya i els que van venir de fora arribessin al convenciment que, per dir-ho amb les seves mateixes paraules, “formaven un sol poble”. Paco Candel, l’home que va ser capaç de fer entendre a molta gent que aquesta unitat era, precisament, la garantia d’un futur millor per a tots.

La trajectòria vital i cultural de Paco Candel queda molt reflectida a Els altres catalans, l’obra que es va convertir en referència perquè treia a la llum una realitat que semblava destinada a quedar marginada a les rodalies de Barcelona, a les barraques de Montjuïc i als barris perifèrics que creixien com bolets amb l’arribada de població immigrada. Els altres catalans és l’obra més coneguda de Paco Candel, pel retrat exhaustiu que hi feia de la realitat dels centenars de milers de persones d’arreu de l’estat espanyol que van arribar a Catalunya a mitjan segle XX i de la societat que els acollia. Però la petjada de Candel és molt més gran.

El president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà, explica a Tornaveu que “una bona oportunitat per conèixer el Candel més real, el de veritat, la trobem Candel, l’altre català, una obra del Grup de Teatre Amics d’Alpha 63, de l’Hospitalet, que es representarà el proper 24 d’abril al teatre Bàrkeno, de la Zona Franca, perquè veurem un text molt treballat que condensa la importància de la seva gran obra, i alhora posa Candel en el seu context social més proper, el barri de la Zona Franca, on va escriure les seves primeres obres”. La representació d’aquesta obra, que després es podrà veure en diversos barris de l’Hospitalet, servirà també per “dinamitzar el barri de la Zona Franca i l’activitat cultural”. Com remarca Baltà, aquesta obra de teatre independent és molt rellevant perquè “al final apareixen els actors amb un rètol en què es pot llegir Catalunya, un sol poble, que justament sintetitza la tesi que va defensar Paco Candel”.

En aquest context se celebra el proper 12 d’abril a les 19h, a la Biblioteca Paco Candel, el col·loqui “Candel i el teatre independent”, que posarà les bases de què va significar el teatre independent dels anys seixanta, en què els professionals van posar en escena obres que no podien representar-se perquè el franquisme ho prohibia. De fet, Paco Candel va col·laborar amb un grup de teatre i va arribar a escriure dues obres de teatre. Participaran al col·loqui Joan Soto, director del Grup de Teatre Amics d’Alpha 63; Josep Rafecas, president de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya; Núria Feliu, cantant i col·laboradora del Grup de Teatre “La Pipironda”, i Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa