Tornaveu
Jaume Pont: “El Centre Sant Vicenç és més que un teatre”
Amb més de 100 anys d’història i més de 1500 socis, el Centre Parroquial Sant Vicenç, al barri de la Creu Alta de Sabadell, té una activitat frenètica. Amb el teatre com a element primordial i vertebrador de l’entitat, el passat 25 de novembre de 2021 va ser reconegut amb el Premi a l’Entitat als Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural. L’alta capacitat per bastir projectes transversals que abracen diferents manifestacions culturals, la seva massa social o la seva oferta formativa a les noves generacions van ser elements especialment reconeguts pel jurat.

Quins van ser els inicis del Centre Parroquial Sant Vicenç?

El Centre Parroquial Sant Vicenç es va crear al voltant de la Parròquia de la Creu Alta de Sabadell, abans de la guerra Civil com a Associació de Lluïsos i, passada la guerra, ja com a Centre Parroquial. L’any 2018 vam celebrar el centenari del centre. Tot i tenint aquest vincle amb l’Església, sempre s’ha estat molt obert a tothom, independentment de les seves creences. Fem Els Pastorets, en què qualsevol soci hi pot sortir. I l’especialitat del Centre són els musicals de gran format de tipus familiar i amb repartiments molt amplis com Oliver Twist, Peter Pan, Aladí, Charlie i la fàbrica de xocolata, Hèrcules… Amb aquest tipus d’obres de teatre, s’aconsegueix la participació de molts infants i joves, que alhora impliquen els seus familiars (pares, mares, avis,…), que col·laboren amb la preparació de tots els aspectes tècnics de les obres.

Totes les persones que fem funcionar el Centre Sant Vicenç som voluntaris, des del personal de sala i la taquilla fins a les modistes i els tramoies. A més, disposem d’un taller de teatre per infants, creat l’any 1989, que abasta des d’infants de 7 als 16 anys, i també tenim una coral i un grup d’esplai.

El teatre és l’element vertebrador de tot el centre. Què en destacaríeu?

El Centre Sant Vicenç és més que un teatre. La nostra visió del teatre és de participació social i la clau ha estat fer un tipus de teatre amb espectacles on tothom hi pot participar, especialment els joves. No només entenem el teatre com un tema artístic, sinó que també com una funció social, relacional, de crear vincles entre les persones. És obvi que la difusió de la cultura és important, però en el Centre Sant Vicenç, al mateix nivell hi ha la participació, la col·laboració i la formació en uns valors com ara la convivència, l’altruisme, la solidaritat… Això és el que ens fa diferents d’altres grups de teatre i omple de contingut l’activitat de l’entitat.

Com a entitat, quins altres vincles teniu amb el món de la cultura popular?

D’una banda, tenim molts vincles amb entitats teatrals de la ciutat de Sabadell. Formem part de Sabadell Teatre Associació, una agrupació de les principals entitats de teatre de Sabadell. Som una de les entitats que va promoure la creació d’aquesta entitat. A través de Sabadell Teatre Associació, vam crear un programa de ràdio a Ràdio Sabadell que s’emet setmanalment on es presenta tota l’activitat teatral i cultural de la ciutat. L’equip que tira endavant aquest programa de ràdio està format per gent que forma part del Teatre Sant Vicenç.

A més, també formem part de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya (és una de les obres cabdals de la nostra temporada i on hi participa més gent), de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya i de la Comissió de la Cavalcada de Reis de Sabadell. Intentem formar part de tots aquells espais que ens puguin fer sumar conjuntament.

Justament mencionaves Els Pastorets… Com us han afectat les restriccions marcades per la Covid-19 en l’àmbit cultural?

En general, ens han afectat molt. La temporada passada, per exemple, vam haver de suspendre el 50% de les representacions. Aquest any, concretament, amb Els Pastorets, s’han hagut de reduir els aforaments al 70%, quan nosaltres acostumem a omplir sempre totes les representacions al 100%. A més, també hem tingut baixes per contagi de Covid-19 però, per sort, com som dos grups teatrals, han pogut haver substitucions quan hi ha hagut gent confinada. Una proesa que cal destacar és que, fins i tot, l’any passat vam representar Els Pastorets. Damunt l’escenari només vam poder ser-hi 20 persones, quan nosaltres acostumem a ser-ne més de 100. Aquest fet comportava que, molts personatges feien més d’un paper durant tota l’obra. Són situacions complicades però, com passa en la cultura popular, tenim la capacitat per adaptar-nos-hi i tirar endavant.

Per últim, què ha suposat per vosaltres rebre un reconeixement com el Premi a l’Entitat?

Volem agrair especialment que se’ns faci lliurament d’aquest guardó perquè, un reconeixement d’aquest tipus és un estímul a seguir endavant amb la trajectòria seguida pel Centre els darrers anys. Et fa veure que hi ha moltíssima gent arreu del país que comparteix la mateixa passió que tu per la cultura popular, cadascuna dedicada en el seu àmbit. A més, nosaltres, malgrat que siguem una entitat dinàmica, no deixem de ser modestos econòmicament. L’ajuda econòmica ens anirà molt bé perquè la destinarem a la digitalització de la gestió de la base de socis, que encara la fèiem de manera pràcticament analògica. Si les associacions s’han de mantenir durant molts anys, s’han d’anar actualitzant i adaptant-se a les noves tecnologies i cap als camins on va la societat. I gràcies al premi ho podrem fer en aquest aspecte de la gestió de l’entitat.

LEns de l’Associacionisme Cultural Català vol agrair la implicació activa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA en l’organització daquest certamen i en el foment de la cultura popular catalana.

També desitja mostrar el seu agraïment a totes les institucions i empreses que col·laboren en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa