Tornaveu
“Amb el temps, els grups amateurs agafaran la valentia del teatre professional”

Continuem amb la sèrie d’entrevistes sobre innovació en els col·lectius de cultura popular que publiquem a Tornaveu per a promocionar la presentació de candidatures a la categoria ‘Iniciativa Innovadora’ dels III Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. Avui és el torn de Martí Peraferrer, director del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, que des de fa gairebé dues presenta les propostes més atrevides i innovadores que porten als escenaris companyies i grups no professionals d’arreu del món.

És habitual definir el FITAG com un festival transgressor i en evolució constant. Compartiu aquesta definició?

El FITAG és un festival que es reinventa en cada edició. Tenim una estructura marc de programació però ens diverteix posar-nos reptes o fites. No ens volem avorrir i per tant en cada edició ens proposem noves coproduccions, intercanvis, propostes compartides amb altres països, cursos, debats,…sempre hi ha alguna cosa que no hem fet que ens fa sentir com si fóssim a la primera edició. Potser no som gaire transgressors però podríem dir que és un festival inconformista.

Els grups amateurs de teatre estan molt implementats al Principat. Som proclius, a Catalunya, a l’experimentació de nous gèneres teatrals?

En general crec que els grups són bastant porucs a provar nous llenguatges. Segurament pel fet que es deuen a un públic també poc donat als canvis. En pobles i nuclis petits costa aportat noves visions i nous llenguatges escènics. Podríem dir que és un peix que es mossega la cua. Per tant potser el FITAG els hi ha de mostrar noves maneres d’entendre i fer el teatre amateur portant obres de tot el mon. Crec que amb el temps el teatre amateur agafarà la valentia del teatre professional. N’estic convençut i el FITAG segur que en tindrà una mica de culpa.

El FITAG és una iniciativa que compta amb la col·laboració d’una institució pública, la Diputació de Girona. Les Administracions també poden ser un agent de foment de la innovació o creieu que aquesta ha de sorgir exclusivament des dels creadors?

Les institucions han d’apostar per aquests festivals d’interncanvi i de convivència. És interessant veure espectacles, però encara més poder conviure, xerrar amb aquells qui els fan. Aportar uns dies de reflexió i amistat fa que els vincles s’enforteixin i aparegui la voluntat d’encarar nous reptes. Les institucions han d’apostar per els creadors que volen generar oportunitats, debat i interncanvi real. Al FITAG apostem per ser aquesta agora internacional del teatre amateur i agraïm a les institucións que donen suport i aposten per aquesta filosofia.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català desitja agrair la participació de totes les entitats i particulars en els III Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català

Així mateix, vol agrair la implicació activa de BBVA CX i la Fundació Antigues Caixes Catalanes en la preparació d’aquest certamen.

Finalment, desitja mostrar el seu agraïment a totes les institucions i empreses que col·laboren en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa