Tornaveu
Un documental transmet 100 anys de sentiments de La Lira

La societat musical la Lira Ampostina enguany celebra el centenari de la seva creació i dins dels actes de commemoració s’estrena el documental, dirigit per Pau Bertomeu, 100LA que s’endinsa en els lligams que es creen al voltant d’una banda de música.

Una de les particularitats del film, que s’estrena divendres 10 de juny a les 22h al Teatre Auditori la Lira Ampostina, és com es retrata el component vivencial dels membres d’una banda. Avui en dia una cerca a internet ràpidament aporta un munt d’informació ràpida i (segurament) precisa sobre qualsevol tema, així doncs, l’objectiu de Pau Bertomeu, director del treball i cap de la productora Delta Produccions, ha estat aconseguir un documental atractiu i que transmeti tot els lligams personals que es tenen en una banda de música. “Ara bé, hem comptat amb la gran ajuda d’Emilio Miralles que durant dos anys ha treballat en l’arxiu de la societat i ens ha recuperat tot el substrat d’informació, sobre el qual hem construït el treball”, exposa Bertomeu.

L’estructura del documental, d’una hora de durada, recull aquesta voluntat: s’ha fet el seguiment de quatre famílies que serveixen per personificar l’evolució de la Lira Ampostina. Així, es fa el seguiment d’un noi de setze anys que per primera vegada toca a la banda, la d’una professora de trenta anys, la d’un senyor que va ser-ne membre i que les filles del qual també han tocat a la banda, i la del membre de la banda de més edat en actiu. “Hem rodat moltes hores, ens han deixat conviure amb ells i això fa que l’espectador percebi l’emoció que senten els músics en l’assaig setmanal, en els passacarrers que fan… tot ens ho expliquen des de dins, amb la màxima implicació”, explica Bertomeu que sap del que parla, ja que té pedigrí dins la Lira: amb deu anys va entrar a la banda, i hi va tocar durant uns anys la trompeta. “Curiosament, la majoria de l’equip del documental ho venim de La Lira o d’altres societats musicals, n’hem estat conscients a posteriori”.

De ben segur que això ha ajudat a construir l’essència del documental. Si en una orquestra, entre d’altres, hi ha el director, la percussió, els vents, els solistes, es pot trobar el seu símil en un equip de rodatge, on hi ha el director, i departaments com so, art, fotografia… En el fons l’objectiu de tots és aconseguir que tothom soni el més afinat possible, i que així s’enriqueixi el treball conjunt.

Divendres 10 de juny a les 22h sonarà la música del documental 100LA a l’Auditori-Teatre de la Lira Ampostina (Av. Santa Bàrbara 35, Amposta), del qual s’ha editat en DVD que es podran adquirir el dia de l’estrena i a la seu de la societat musical. I s’espera que el treball es pugui veure a d’altres llocs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa