Tornaveu
Un centre virtual reivindicarà la música de banda a les Terres de l’Ebre

El Centre d’Estudis Seniencs, l’Agrupació Musical Senienca i el Grup de recerca ARGET de la Universitat Rovira i Virgili (URV) impulsen la creació d’un nou centre virtual de documentació i d’estudi de la música de banda a les comarques ebrenques i la seva vinculació al territori. Serà un espai col·laboratiu, obert i d’accés lliure, destinat a músics, estudiants, investigadors i al públic en general.

L’objectiu de la iniciativa és doble. Primer, posar en valor la música de banda, especialment des del punt de vista de la recerca, explica Mercè Gisbert Cervera, catedràtica de la URV i coordinadora del projecte. I en segon lloc, recuperar algunes figures referents d’aquesta música a les Terres de l’Ebre, com són Joan Baptista Esteller –fundador de l’Agrupació Musical Senienca en 1904–, Josep Amela i Simó Arasa.

“Són músics que han quedat en l’anonimat” i als quals no se’ls ha reconegut el seu valor com a “pioners en la creació de formacions musicals en zones rurals –que tenien la capacitat de convèncer a gent que no tenia estudis a fer música, i a interpretar-la–” i tampoc “tot el que va el que van compondre, que va ser molt”, afegeix Gisbert. Tot això en una època que era molt més difícil que avui dedicar-se professionalment a la música.

El projecte, promogut per La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner, a través dels ajuts Creu Casas Sicart, tot just acaba d’arrencar. Ara s’està treballant en la recollida de la documentació, que després s’haurà de digitalitzar, sistematitzar i catalogar, i s’afegirà també una anàlisi musicològica dels tres compositors seniencs.

Tot aquest treball està previst que finalitzi al desembre, però serà només una primera fase. La idea, apunta Gisbert, és que el projecte serveixi per “establir un mètode de treball que tothom hauria de seguir per poder publicar recursos en la plataforma”. Per això, els investigadors convidaran a altres societats musicals del territori a col·laborar-hi i després s’obrirà a tothom qui estigui interessat. La voluntat dels impulsors és que es pugui ampliar a tots els territoris de llengua i cultura catalana.

El projecte, que neix vinculat al Festival de Músiques en Terres de Cruïlla, ha rebut 10.000 € de finançament, destinats a promoure la recerca en el context local i comarcal i que promouen La Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Muntaner.

Fomentar la recerca

Tot i que les bandes i societats musicals són un fenomen fonamental en el territori de les Terres de l’Ebre (a les quatre comarques hi ha entre 35 i 40 formacions, i només al Montsià, hi ha més bandes que pobles), Mercè Gisbert recorda que és un àmbit molt poc estudiat. Explica que a Catalunya només s’ha fet una tesi doctoral sobre aquest àmbit, i els arxius i fons documentals corren perill de perdre’s: “Hi ha arxius personals que potser estan en l’armari d’una casa, o en l’edifici d’una societat musical, i ningú pensa que allò pugui tenir un valor i una utilitat”. Per això, amb la creació d’aquest centre documental es busca també incentivar i promoure la recerca en aquest tema des d’una perspectiva holística.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa