Tornaveu
Salt de qualitat del Memorial Joaquim Serra

El Memorial se celebrarà el 17 d’octubre (20:00h) al Teatre Romea. Per assistir-ho, és necessari demanar una invitació a l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (93 315 14 96).

Joaquim Serra i Corominas (1907-1957) és un dels autors més importants en la història de la música per a cobla. Les principals dades curriculars que va atresorar Serra parlen per si mateixes: director musical de Ràdio Associació de Catalunya (1937), autor del Tractat d’instrumentació per a cobla (1957), fundador del reputat Esbart Verdaguer, creador d’una cinquantena de sardanes originals i altres peces per orquestra i piano… Tanmateix, més enllà dels càrrecs, Serra és recordat per la seva doble faceta de músic innovador i pedagog. La seva arribada en la constel·lació sardanística va donar una empenta simfònica a les cobles; impartint el Curset d’Instrumentació per a Cobla (1948), a instàncies de l’Obra del Ballet Popular, Serra s’erigí com el pare i mentor de la cobla moderna.

Talent al marge, Serra aposta per seguir component obres d’arrel catalana en unes dècades molt difícils per la cultura del país. Demostrà una tossuda voluntat per renovar la música festiva tradicional. Seves són les peces que actualment acompanyen la muixeranga vella d’Algemesí, el carnaval de Vilanova i la Geltrú, el ball de nans de Berga, el ball de gitanes de Llavaneres, o el ball de cercolets de Vilafranca del Penedès, entre altres.

L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona és una de les entitats que va comptar amb el mestratge de Serra Corominas, i sens dubte aquella que més ha col·laborat en divulgar el seu llegat. Entre 1957 i 1999, va concedir els premis Joaquim Serra de sardanes. Un relleu que ha trobat testimoni, des de l’any 2000, amb la celebració del Memorial Joaquim Serra. En la present edició, el Memorial estrenarà seu i horari. Per primera vegada se celebrarà al Teatre Romea i en dia laborable (17 d’octubre, 20:00h). Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanisa de Catalunya, es mostra convençut que aquests canvis provocaran un salt de qualitat del certament: “Celebrar-lo un dia feiner, i en una sala de primer nivell com el Teatre Romea, dignificarà el món de la cobla”

Seguint la tradició instaurada al Memorial, que busca fomentar la creativitat dins l’àmbit sardanístic i promoure la seva introducció en compositors poc avesats a la cobla, enguany s’estrenarà la peça de l’orquestrador Xavier Capellas Paies i gitanos. Com és habitual, la Cobla Mediterrània i la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona amenitzaran la jornada amb la interpretació d’onze peces.

El Memorial Joaquim Serra també acollirà la presentació en públic de la “Guia dels concerts a Barcelona”, coordinada per la Confederació Sardanista de Catalunya i l’Institut de Cultura de Barcelona. Els amants de la cobla hi podran consultar els concerts programats, entre el 4 de novembre i el 7 de maig de 2017, a diferents punts de la ciutat comtal: Palau de la Música Catalana, Auditori, Conservatori Municipal de Música de Barcelona, Teatre Romea i Auditori de Sant Martí de Provençals.

El Departament de Cultura, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona han donat suport en la confecció del calendari coblístic 2016/2017.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcis BONET a octubre 07, 2016 | 18:00
    Narcis BONET octubre 07, 2016 | 18:00
    Felicito als organitzadors d'aquest homenatge a Joaquim Serra, recordant que, essent president de les Joventuts Musicals de Barcelona, l'any 1955 o 56, vaig contribuir decisivament a l'edició del seu Tractat d'imstrumentació de cobla, i que vaig tenir l'honor de portar-li, a casa seva, el primer exemplar de la primera edició, poc abans de morir. Sento no poder ser present a aquest memorial. Narcis Bonet, compositor

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa