Tornaveu
Pep Gimeno i “La Valenciana”, al Centre Artesà Tradicionàrius

Dissabte 17 de desembre (21:30h), en el marc de l’onzena edició del Despertafolk, el Centre Artesà Tradicionàrius acollirà un concert ben especial. “Botifarra a banda” casarà la consolidada trajectòria musical d’un cantaor (Pep Gimeno Botifarra) i la frescor esclatant d’una banda (la Societat Musical del País Valencià a Barcelona, La Valenciana) nascuda aquesta primavera. Tot plegat gràcies a l’organització de l’Espai País Valencià, la Casa València i la mateixa Banda La Valenciana

La trajectòria del cantaor Pep Gimeno “Botifarra” recuperant cançons tradicionals valencianes és ben coneguda. Durant trenta anys, Gimeno s’ha guanyat un renom actualitzant cançons de la Costera, la Vall d’Albaida, la Ribera del Xúquer i la Safor. No debades, el reconegut crític musical Josep Vicent Frechina va escriure que “si hi ha una manera de cantar al País Valencià que irradie, com ninguna altra, autenticitat en el gest, credibilitat en el tarannà i valenciania en la substància, aquesta és indubtablement la de Pep Gimeno, Botifarra”. La biografia “La veu de la memòria. Pep Gimeno Botifarra”, escrita per Antoni Martínez Revert, és molt instructiva per entendre la seva transcendència en la transmissió oral de les cançons populars valencianes.

La Valenciana va començar el seu caminar el 29 d’abril de 2016. Un mes abans, l’entraeta de moros i cristians del barri de Gràcia havia demostrat que existia un gran potencial per crear una banda ubicada a Barcelona, però únicament formada per valencians. L’Espai País Valencià i la Casa València de Barcelona van acceptar el repte, i han aconseguit canalitzar tota aquesta energia en la consolidació de la banda. Dirigits per Vicent Pérez Esteban, s’han especialitzat a recrear les músiques que van propiciar el seu naixement: Marxa Cristiana i Mora, Pas als Meseros, Pas del Contrabandista… Malgrat que les cançons de moros i cristians estan arrelades a les comarques centrals de València des de mitjans del segle XX, el repertori del noranta intèrprets de La Valenciana aposta per compositors contemporanis.

“Botifarra a banda” interpretarà les cançons del disc homònim que Gimeno va enregistrar l’any 2012 conjuntament amb la Unió Musical La Nucía, que va comptar amb els arranjaments del seu director, Ramon Lorente. El cantaor valencià estarà acompanyat pels seus col·laboradors més habituals: Nestor Mont (guitarra i veus), Emili Vera (guitarró) i Juanra Martínez (bandúrria). Podeu escoltar el compacte seguint aquest enllaç.

Les entrades es poden adquirir anticipadament a l’Espai País Valencià i al Centre Artesà Tradicionàrius (15€). També es poden comprar abans de l’actuació (18€). Pels amics del CAT, el preu serà reduït (12€).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa