Una Mostra de Cors de Clavé inèdita

La trobada anual que organitza la Federació de Cors de Clavé arriba enguany a la seva 9a edició però serà una mostra inèdita. El president de la Federació, Bruno Nájera, explica que hi haurà una nova ubicació (el Jardí dels Tarongers de Barcelona, en comptes de l’Auditori d’altres anys) i nou format, per tal de “poder gaudir de la música de forma segura”: cantaires i músics amb mascareta i amb distància de seguretat, descans cada 45 minuts, control d’aforament, programes de mà virtuals, etc.

També s’ha reduït el número de corals participants a tres. Seran tres entitats històriques: la Societat Coral Centenària La Coloma, d’Esplugues de Llobregat, el Cor Espiga de Cubelles, i La Igualtat de Gavà, que sumen juntes més de 400 anys d’història. Les corals interpretaran un repertori que també s’ha hagut d’adaptar a la pandèmia: consistirà en peces tradicionals catalanes a cappella, “per la impossibilitat d’assajar durant el confinament” i enguany no hi haurà el tradicional cant comú i participatiu –que en l’edició anterior va reunir prop de 400 cantaires–, perquè ara a l’escenari només hi podran estar un màxim de 15 persones.

A l’acte es lliuraran les medalles d’or de l’entitat a Julian Nuevo, cantaire de la Societat Coral La Poncella, de Sant Feliu de Codines, i a Albert Llausí, director de la Coral Congrés de Badalona, per la seva llarga trajectòria i compromís amb el món coral.

Concert de cors de Clavé per La Mercè

Dissabte 26 de setembre, els cors de Clavé tornaran a sortir a l’escenari amb ocasió del seu tradicional concert de les festes de la Mercè. Enguany aprofitaran la cita per recordar els orígens i recuperar els “balls corejats”, sessions de cant ballable que Clavé oferia els diumenges als Camps Elisis de Barcelona, explica Nájera. Va ser un projecte pedagògic revolucionari, ja que pretenia dignificar les condicions de vida de la classe obrera mitjançant la música. El concert serà en el Moll de la Fusta, convertit en l’epicentre de la cultura popular de la Mercè 2020, i hi actuaran l’Orquestra Camerata de Gràcia i el Cor Josep Anselm Clavé, una selecció de cantaires i directors de la federació, amb la direcció del mateix Nàjera. L’entrada al concert és gratuïta amb reserva prèvia.

El cant coral, una activitat segura

La represa del cant coral ha estat més lenta i qüestionada que altres activitats culturals –perquè la veu cantada pot tenir més risc de contagis, perquè cantar en grup comporta necessàriament la reunió de moltes persones. A més, a molts cors hi participen persones grans, que constitueixen un col·lectiu vulnerable. Per això Nàjera assegura que “serem més estrictes i aplicarem mesures de seguretat inclús més grans que les que estableixen els protocols sanitaris” que han subscrit totes les federacions corals de Catalunya. Pel president dels Cors de Clavé, “hi ha moltes ganes de reactivar el cant coral, i amb aquests concerts volem demostrar que podem gaudir de la cultura popular amb total seguretat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa