Tornaveu
Les bandes proposen un cap de setmana ple de concerts per Santa Cecília

El 22 de novembre, dia de Santa Cecília, és el dia de la música, i ha esdevingut una cita especial per a les diferents bandes musicals. Tractant-se d’una manifestació de cultura popular molt participativa arreu del país i amb una llarga tradició, cal celebrar la diversitat de concerts, la majoria d’ells gratuïts (si no la totalitat), que les societats musicals oferiran entre el cap de setmana del divendres 18 al 20 de novembre i al llarg del següent.

A través de concerts festius, on predomina el bon ambient i l’amistat entre els membres que formen cada banda, així, a més dels concerts que s’ofereixen, Santa Cecília és germanor, un punt de trobada, un moment en què, imbuïts per la satisfacció de l’activitat comuna, les bandes aprofiten per fer pluja d’idees o presentació dels nous projectes als quals cada músic dedicarà gran part de les seves hores lliures amb la segona família que es forma al voltant de les bandes. A continuació repassem algunes de les iniciatives que es duran a terme.

Concerts del cinquantenari de la Lira Ampostina

La Banda de Música Lira Ampostina, que enguany celebra el centenari de la seva creació, celebrarà Santa Cecília amb un homenatge al concert que es va dur a terme l’any 1966, quan es commemorava el 50è aniversari del seu naixement. Així doncs, a través de la Banda de Música, l’Orquestra de Cambra i el cor de la Lira Ampostina reviuran la música que s’interpretava a la meitat del segle XX: Lo cant del valencià o L’alegria de la huerta, entre d’altres. El concert, d’entrada gratuïta, es realitzarà divendres 18 de novembre a les 22:30h a l’Auditori de La Lira Ampostina; estructurat en dues parts, la primera comptarà amb la direcció de Josep Caballé, i la segona amb Octavi Ruiz i Gisbert, pel que fa a la coral, la dirigirà Núria Francino.

A més, el concert serà l’entrega del premi de composició Josep Maria Lleixà Subirats, que la Federació Catalana de Societats Musicals atorgarà a Josep Ignasi Reverté, per la seva obra Everest: The great ascent. El lliurament, per al qual hi seran presents els membres del jurat, es completarà amb l’estrena de la peça a càrrec dels músics de la Banda de la Lira Ampostina.

“No ens creiem que no hagis taral·lejat mai a la dutxa un musical”

Amb aquest eslògan les dues formacions de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV), la coral i la banda, proposen un concert gratuït que repassarà peces emblemàtiques de musicals extretes de pel·lícules com ara Cabaret, Mary Poppins, Grease, o d’altres films que tot i no ser musicals incorporen grans cançons que formen part de la nostra història (i dels nostres moments musicals a la dutxa), com és el cas de Blue Moon d’Esmorzar amb diamants. La cita, dissabte 19 de novembre a les 19h a l’Ateneu Municipal de Cerdanyola del Vallès, comptarà amb la direcció de la coral per part de Manel Cubeles, i, en el cas de la banda de música, serà Irene Delgado qui portarà la batuta, en el que serà un dels primers concerts com a directora titular de la Banda de l’AMCV. El concert és gratuït i des del dilluns 14 de novembre es poden recollir les entrades a la taquilla de l’Ateneu.

Cal destacar que els actes no acaben aquí, per exemple, la Banda Municipal de Música de Tortosa celebra el seu concert de Santa Cecília amb un tribut a Queen – del qual en parlem aquí-, i d’altres se celebraran el cap de setmana vinent com ara el concert de la Banda de la Unió Musical de Tarragona, que oferirà un concert dissabte 26 de novembre a les 19h al Teatre Tarragona.

Segons conta la llegenda, Santa Cecília és la patrona de la Música, perquè condemnada a mort per les seves creences cristianes a Roma, dins el regnat de l’emperador Alexandre Sever, les seves últimes hores abans de morir les va passar cantant a Déu. Així doncs, a finals del segle XV es va proclamar com a patrona de la música i des d’aleshores cada 22 de novembre, data del seu naixement, se celebra el poder de la música.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa