Tornaveu
Les bandes de música al Som Cultura Popular: conferències i una actuació

La Federació Catalana de Societats Musicals oferirà el seu vessant més educatiu amb la participació en dues conferències a la mostra de cultura popular Som Cultura Popular, del 25 al 28 de gener al recinte Fabra i Coats del barri de Sant Andreu de Barcelona. A més, la Banda de Música d’Ulldecona oferirà un concert amb les danses de ball de mantons de Manila i ball de rams.

Dissabte 27 de gener serà el dia clau de la participació de la Federació Catalana de Societats Musicals dins del Som Cultura Popular, mostra del patrimoni immaterial que es durà a terme del 25 al 28 de gener i que enguany té en l’educació el seu eix vertebrador. En primer lloc, Emi Recasens, professora de l’Escola de la Banda Unió Musical de Tarragona, participarà dins del cicle de microconferències que tindrà lloc a l’Espai Xerròdrom de la Fàbrica de Creació. La seva xerrada es durà a terme dissabte 27 de gener a les 10.40h i porta per títol: Amb la música creixo, amb la banda em faig gran.

El mateix dia a les 13.30h a l’Escenari Nau de la mateixa Fàbrica de Creació, sempre al recinte de la Fabra i Coats, es durà a terme el debat L’origen i l’evolució de les bandes: Les escoles de música. Vinculacions amb les bandes, que comptarà amb Joan Nadal i Rosa Almuni, director i presidenta, respectivament, de la Banda d’Ulldecona, en Josep Parès i Joan Roig, representant del Ball de Mantons d’Ulldecona.

Una actuació de banda amb el ball de mantons i els balls de rams com a convidats

La tarda del dissabte, després de la teoria, a les 17h a la plaça Can Fabra del barri de Sant Andreu hi haurà lloc per la pràctica amb el concert a càrrec de la Banda de Música d’Ulldecona que interpretarà entre d’altres les característiques jotes amb les quals el grup de Mantons d’Ulldecona ballarà les cançons. El Ball de mantons d’Ulldecona s’interpreta amb la jota d’Ulldecona a la plaça de l’Església de Sant Lluch d’Ulldecona, els homes la ballen vestits de pagès i les dones porten faldeta i mantó de Manila tal com indica l‘Inventari de les Terres de l’Ebre, IPCITE.

A més, acompanyant el concert de la Banda de Música d’Ullecona hi haurà també les coreografies del Ball de Rams de Sant Andreu del Palomar a càrrec de l’Esbart Maragall i el Ball de Rams de Sant Martí, a càrrec de l’Esbart Sant Martí. El ball de Rams de Sant Andreu del Palomar, que es ballava tradicionalment per la festa major del barri, es va deixar de ballar a finals del segle XIX, fins que el 2002 el va recuperar l’Esbart Maragall. El ball representa un galanteig, les balladores duen un ventall i els balladors un pom de flors, que entreguen a les noies durant el ball, tal com indica el web de Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona. Pel que fa al ball de Rams de Sant Martí, se celebra durant la Festa Major del Clot, cada 11 de novembre, tal com s’indica a Wikipedia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa