Tornaveu
La Valenciana porta a Besalú la música dels moros i cristians

La primera banda de música formada per treballadors i estudiants valencians a Catalunya, “La Valenciana” oferirà el seu segon concert, després de la presentació en societat d’aquest estiu, al poble de Besalú, dissabte 29 ‘octubre al Mirador del Pont, a les 18h.

L’associació, de nom complet Societat Musical del País Valencià a Barcelona (SMPVB), formada per més de 90 músics provinents de tots els racons del País Valencià i Catalunya actuarà dins el marc del 2n certamen de Música i Poesia dels Països Catalans, i s’oferirà un recorregut per la música festera o de moros i cristians. Aquest gènere de música que acompanya la festa dels moros i cristians des de mitjans del segle XIX està molt arrelat a les comarques centrals i sud del País Valencià, de manera que durant tot el segle XX ha tingut una gran evolució que ha originat subgèneres molt concrets com la Marxa Cristiana i Mora, els pasdobles dianers, pasdobles lleugers, Pas Maser, Pas Contrabandista… Al concert a Besalú “La Valenciana” es proposa recórrer aquests diferents estils.

Dirigits per Vicent Pérez Esteban, compositor i trombó de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, “La Valenciana” viatjarà a la Villena, municipi de l’Alt Vinalopó, al nord-oest de la província d’Alacant, amb el pasdoble La entrada de Quintín Esquembre, es continuarà per la província d’Alacant fent parada a la Cocentaina amb la marxa mora Als berebers, de José Pérez Vilaplana, una peça on la dolçaina té un gran protagonisme. El recorregut musical continuarà per Alcoi, amb diverses peces que permetran gaudir, entre d’altres, d’un dels mestres més importants de la música festera, Armando Blanquer, creador de la primera marxa cristiana, del qual es podrà gaudir el seu pasdoble Musical Apolo. El viatge arribarà també a Montaverner a la comarca de la Vall d’Albaida, amb la marxa mora Nahari Iusun (Som rius) de Vicent Coleto. De Muro arribaran els acords de la marxa cristina Creu d’Arsuf, de José Rafael pascual Vilaplana. Així com també s’interpretarà el pasdoble Ragón Falez, d’Emilio Cebrián, i representant de Filaes de Contrabandistes o Andalusos, és a dir, un dels grups que conformen el bàndol dels cristians en les marxes. El concert acabarà amb la marxa mora Penya Cadell dedicada als Moros Grocs de Xixona i obra de Francesc Esteve Pastor.

Com a exemple d’unió de valencians i catalans el concert de “La Valenciana”, als bisos, acabarà amb la Santa Espina i Els Segadors, Himne Nacional de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa