L’acte, celebrat dissabte 28 d’abril, ha estat en gran part protagonitzat per alumnes i professors de l’Escola de Música. Pepita la Solfes, el personatge del conte “100 Anys fent Fila” i interpretat per l’actriu Bienve Borràs, va ser l’encarregat de conduir l’espectacle, que va finalitzar amb un gran pastís d’aniversari per celebrar que aquell mateix dia la Fila complia 101 anys
L’auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta ha acollit l’acte de cloenda del Centenari de la societat musical, tancant així tot un any de celebració que havia començat el gener de 2017. Aquell dia, data en què es complien cent anys exactes de la primera actuació documentada de la Banda de Música de la Unió Filharmònica, es donava el tret de sortida oficialment als actes del Centenari amb el concert inaugural.
L’auditori de la societat ha assistit a un espectacle molt emotiu que ha repassat, amb la música com a fil conductor, un segle de la història de l’entitat i on s’ha mostrat la tenacitat, la constància, l’esforç, les dificultats, les il·lusions i els encerts de tantes persones que van contribuir a fer créixer i donar continuïtat a aquest projecte musical i social. L’actriu Bienve Borràs, de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta (EtcA), ha conduït aquest espectacle, protagonitzat per la Banda de Música i la Coral Aquae, sota la direcció de Carles Royo i Núria Ferré, respectivament.
Un any d’activitats commemoratives
La celebració del centenari va tenir el tret d’inici el gener de 2017, amb la presentació del logotip i la peça commemorativa, obra de l’alumne de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (Esardi), Eduard Ventura. Posteriorment, a l’abril del mateix any es presentava a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó el conte 100 Anys fent Fila, de l’escriptor Jesús Serrano i amb il·lustracions de Jordi Alfonso.
Al llarg de quasi l’any i mig de commemoració, el centenari ha estat present en diferents actes que formen part del calendari habitual de la societat musical i d’altres realitzats per a l’ocasió. Així doncs, s’ha dut a terme la Trobada de Bandes Juvenils, amb el grup de teatre amateur Crea; un cupó de l’ONCE commemoratiu dedicat a la Fila, l’actuació d’Arturo Gaya i la Banda de Música a l’Auditori de Barcelona, portant l’espectacle Gràcies, Ovidi; una trobada i una cercavila multitudinària en què van participar antics components de la Banda. Aprofitant l’efemèride, La Fila va fer-se càrrec de l’organització de la Trobada anual de Bandes de Música, on van participar prop de 1.400 músics. A més de diferents concerts que han emplenat d’activitat cultural i musical la ciutat d’Amposta durant tot l’any 2017.
A més, des de desembre de 2017 i fins a finals de febrer de 2018, el Museu de les Terres de l’Ebre ha acollit l’exposició 100 anys de cultura, música i societat. Els alumnes i professorat d’Esardi (Escola d’Art i Disseny d’Amposta) van ser els encarregats de dissenyar i muntar l’exposició, comissionada per Eugeni Bernad. De la mostra s’han de destacar les dues instal·lacions artístiques, El paisatge de la Fila i El Futur, obra de les artistes ampostines i professores d’Esardi, Marian Marín i Antònia Ripoll.
Un any de reconeixements
El 2017 ha estat també un any de reconeixements: al mes de juny la Fila rebia de mans del conseller de Cultura el diploma que l’acreditava com a entitat centenària i al mes de novembre, en el transcurs del tradicional Concert de Santa Cecília, era l’alcalde d’Amposta qui li entregava la Medalla d’honor de la Ciutat.
Un any commemoratiu que ha finalitzat el passat dissabte 28 d’abril de 2018 amb l’acte de cloenda, en el que gran part del protagonisme ha recaigut en l’Escola de Música. Així, l’actriu Bienve Borràs donava vida a Pepita la Solfes, el personatge del conte 100 Anys fent Fila, qui va anar narrant als espectadors els inicis i la trajectòria de l’Escola. L’entitat volia d’aquesta manera remarcar la gran tasca formativa desenvolupada pel centre i el valor educatiu, cultural i social que l’ensenyament musical aporta als nens i nenes de la ciutat.
Durant l’acte es va projectar un lip dub, protagonitzat per tots els alumnes i professors i amb la cançó Viva la vida de Coldplay, interpretada per Banda de l’Escola.
Al torn dels parlaments hi van participar l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, el diputat provincial, Miquel Subirats, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Ferran Bladé i la presidenta de la Fila, Núria Gómez. Tot seguit, es va aprofitar l’acte per presentar qui serà la nova pubilla a partir del mes de juliol. Àngela Garcia agafa el relleu de Gemma Bailach, qui ha estat la pubilla del centenari.
Amb el poema simfònic Mare Nostrum, del compositor Miguel Asins, interpretat per la Banda de Música de la Fila i sota la direcció de Carles Royo, s’arribava al final de l’acte de cloenda. Però quedava encara una sorpresa final. La melodia de l’aniversari feliç a ritme de jota donava entrada a un gran pastís d’aniversari, coronat per unes espelmes amb el número 100. El personatge de Pepita la Solfes, sempre atent a tot el que passava a l’auditori, es va adonar que calia substituir l’últim zero. La Fila complia 101 anys i la nit acabava amb Pepita convidant a tots els assistents a menjar pastís i brindar amb una copa de cava per un futur esperançador i ple d’encerts.