Tornaveu
Ha mort Joaquim Urquizú, referent de les bandes musicals

Les bandes musicals han perdut aquest dilluns una de les veus més potents i acreditades. Joaquim Urquizú i Castellà (Amposta, 1928) fou el gran impulsor de la Federació Catalana de Societats Musicals, entitat que presidí durant vint anys, i de la qual actualment era president d’Honor.

Amistats properes a Joaquim Urquizú el defineixen com una persona profundament enamorada de la seva contrada, les Terres de l’Ebre, i de la música que s’hi respira. Dues facetes de la vida que sempre va concebre com a indissociables. Entrevistat pel periodista Pere Baltà, Urquizú afirmava: “he cultivat la música des que tinc coneixement; de molt jove, quan me n’anava al tros, ja m’hi enduia el clarinet per anar practicant”. Una afició que va mantenir tota la seva vida i que el duia a fer llarguíssims desplaçaments per veure els concerts que els hi interessaven. Especialment evocats són els viatges amb la Derbi que feia d’Amposta fins a Buñol per presenciar els famosos “Mano a Mano” del municipi valencià.

Urquizú també serà recordat com un gran modernitzador en la gestió de les societats musicals. Sota la seva presidència, es va impulsar la formació dels directors i alumnes. L’aposta per aquesta línia, millorar la comprensió del llenguatge musical des de l’associacionisme, aconseguí els seus fruits. En només dues dècades, la Federació Catalana de Societats Musicals triplicà els seus membres. Paral·lelament, com a tresorer i president de la Confederació Espanyola de Societats Musicals, Urquizú contribuí decididament a ampliar l’abast de les bandes més enllà de la geografia catalana i especialment en estrènyer llaços entre els conjunts valencians i catalans.

Josep Viana, secretari general de la Federació Catalana de Societats Musicals en la presidència d’Urquizú i actual president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, expressa a Tornaveu el fort lligam existent entre les dues entitats: “la FCSM va ser la primera federació no constituent a formar part de la nostra confederació”. “La pèrdua d’Urquizú–prossegueix Viana–és una notícia molt trista pel món associatiu”. Josep Parés, president de la FSCM, s’afegeix a les mostres de condol tot ressaltant “el compromís d’Urquizú vers les bandes de música i la seva dedicació durant molts anys al capdavant de la Federació Catalana de Societats Musicals i la Confederació Espanyola de Bandes de Música”. Mitjançant aquesta notícia, Viana i Parés volen expressar el seu suport als familiars i amics de Joaquim Urquizú.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa