Tornaveu
‘Cançons entre bancals’, la història i la riquesa musical del Pla d’Urgell

I per què el 1905? Es produeix la fundació de la Societat Recreativa l’Amistat, quan comencen a aparèixer les primeres bandes i músics. I des de llavors, segons l’autor, la creació de grups no s’ha tallat en cap moment i n’hi ha hagut durant cada dècada. És més, Bonilla remarca que aquest fenomen s’està repetint i destaca que hi ha una quarantena de formacions musicals en actiu; una xifra que no s’havia donat mai abans. Tot plegat, demostra, segons l’autor, que a Lleida i el Pla d’Urgell hi ha una “gran escena musical” i per això defensa que el llibre va enfocat a reivindicar-ho.

Durant la recerca per fer el llibre, l’autor va trobar fets curiosos com ara que a Ivars d’Urgell hi ha una escena de música jamaicana consolidada o que a Linyola es decantin més pel punk. Segons Bonilla, la música “fa que ens expliquem a nosaltres mateixos” i el fet que hi hagi tantes bandes demostra que hi ha moltes realitats diferents a la comarca.

El llibre no només repassa la història de les bandes que hi ha hagut a la comarca sinó que també fa referència al fet que entre els anys 80 i 90, el Pla d’Urgell es va situar a “l’epicentre” de l’oci nocturn a tot Catalunya. Això va motivar que hi hagués actuacions de grups de primer nivell mundial, com ara els New Order, Status Quo o Boney M, que van passar per la mítica discoteca Big Ben de Golmés. Segons Bonilla, aquesta circumstància, de ben segur que va ajudar a influenciar a la gent a l’hora de crear grups per tot Catalunya.

El pròxim 22 d’octubre es farà una presentació de l’obra al Teatre l’Amistat de Mollerussa en una jornada on hi haurà actuacions de bandes del llibre. Algunes dissoltes de fa anys, que es reuniran especialment per l’ocasió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa