Tornaveu
L’aviram, el conill i la caça en la cuina catalana i occitana

La cultura catalana i occitana tenen vincles històrics molt forts. Amb orígens lingüístics molt similars i una cultura amb vèrtexs compartits, hi ha també un nexe d’unió que fa que Occitània i Catalunya mantinguin els seus llaços. És la gastronomia: les mandonguilles i croquetes, els caragols i granotes, el fetge gras, el pa i companatge, les coques i panades, les postres, els confits, les coques dolces, els pastissos, el rebost, els embotits, els formatges, les orxates i gelats, els vins i els licors…, i així una llarguíssima llista que queda recollida en un treball de recerca de valor incalculable de la mà del cuiner Vicent Marqués. El 2018 va iniciar amb Edicions Sidillà un projecte de gran abast. Recollir la història de la cuina catalana i occitana en deu volums, amb unes 900 pàgines cada número. I ara ja ha vist la llum el sisè volum, que se centra en monografies i receptes que tenen com a protagonistes l’aviram, el conill i la caça.

Cuines germanes

baixa9788412730821 04 n
Coberta del sisè volum de la col·lecció de cuina catalana i occitana

De fet, la cuina catalana i occitana “són cuines germanes”, com demostra la recerca de l’autor. Les relacions històriques, lingüístiques i culturals entre els antics regnes, comtats, regions i comarques d’aquests dos grans territoris, així com el fet de viure en unes terres amb un passat i unes condicions climàtiques semblants “han propiciat l’existència d’una de les millors cuines del món, amb un caràcter i unes particularitats tan destacades que des de la mateixa edat mitjana es va reivindicar en diferents receptaris i manuals”.

En aquest volum, Marqués no només ens explica les receptes, sinó també el recorregut històric, filològic, literari i cultural d’uns plats que conformen el corpus de la cuina que compartim la gent dels Països Catalans i Occitània.

Vicent Marqués (València, 1950) és cuiner i autor d’una quinzena de llibres de cuina. Ha col·laborat amb El Temps i l’Avui, entre altres publicacions, i actualment escriu de manera regular al Jornalet. La col·lecció Història de la cuina catalana i occitana, que és la culminació d’una tasca de recerca iniciada fa 40 anys.

En aquest enllaç podeu comprar tots els volums.

Més notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa