Tornaveu
Una sardana gegant encercla la muralla de Montblanc

Dissabte 21 de juliol a Montblanc s’hi jugava un repte important: encerclar, ballant una sardana, el clos medieval de Montblanc, un recinte del segle XIV, d’1,4 quilòmetres de perímetre i té 30 torres. Un escenari magnífic per si mateix que sumat l’espectacularitat d’aconseguir que prop de 1500 persones a les set de la tarda abracessin la muralla. Durant dues cançons, Montblanc Capital de la Sardana 2018 i La Santa Espina, els sardanistes i simpatitzants de la sardana han ballat donant-se les mans les dues sardanes. Llàstima que la segona sardana, l’emblemàtica composició d’Enric Morera amb lletra d’Àngel Guimerà ha tingut alguns problemes de megafonia i no s’ha pogut escoltar a tots els trams.

El projecte Abracem la muralla ha estat una iniciativa en el marc de Montblanc com a Capital de la sardana 2018, d’aquí que s’hagi ballat la sardana composta per a la capitalitat, i que ha comptat amb l’organització de l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista de Montblanc i la Confederació Sardanista de Catalunya, la qual en les setmanes vinents mostrarà un reportatge audiovisual de l’activitat que mostrarà l’espectacularitat de la gesta i tots els sentiments que s’hi han viscut.

Després de l’encerclament a la plaça Sant Francesc, just al costat de la muralla, s’ha realitzat una ballada a càrrec de la Cobla Principal de Tarragona, en què hi han participat bona part dels assistents de l’encerclament. Fins i tot vora tres quarts de nou del vespre, els gegants i capgrossos de Montblanc, que han estat presents també a l’encerclament, han fet un breu ball que ha donat per tancada una jornada plena d’il·lusió. El vent de marinada, propi de l’estiu, fresc i humit, ha fet ben agradable no només l’encerclament, sinó també la ballada posterior.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat, ha declarat: “Hem aconseguit el repte, i no era senzill, amb la voluntat d’envoltar el nostre patrimoni històric més emblemàtic – la muralla- per unir-lo simbòlicament amb un altre gran patrimoni cultural, la sardana”. Albalat ha assenyalat també que “hi havia nervis, perquè les inscripcions no anaven al ritme desitjat fa uns dies, però al final s’ha fet una gran anella i estem molt contents”. Els organitzadors també han agraït la multitudinària participació popular, amb veïns de Montblanc, assistents a l’Acampada Jove d’ERC, que se celebrava aquest cap de setmana, i membres de grups sardanistes de fora.

Per la seva banda, el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, ha remarcat que “‘Abracem la Muralla’ és un acte que se suma a l’impuls de l’entitat perquè la sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco“. Sobre la capitalitat montblanquina, Rucabado s’ha mostrat “molt satisfet” de com es desenvolupa: “Teníem com a repte celebrar la Capitalitat de la sardana en un municipi més petit que en altres capitals anteriors i, també, fer-ho a la Catalunya Nova. En aquest sentit, Montblanc demostra que la sardana és ben present arreu del país”.

1a edició de la Copa Catalunya

Després de l’encerclament i la ballada, Montblanc continua imparable el seu testimoni de vila ambaixadora de la sardana que li atorga la Capitalitat 2018 de la sardana, i dissabte 28 de juliol, la plaça Sant Francesc serà l’escenari d’un nou tipus de competició en el món de la sardana esportiva: la Copa Catalunya.

Serà la primera edició d’una nova competició impulsada per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya en format d’eliminatòria, en el marc de la celebració del 60è aniversari d’enguany.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa